Najlepsze przepisy na ogórki

Ta potrawa królowała w menu Ireny Santor. Jak przygotować ulubione danie piosenkarki?

Ikona polskiej piosenki Irena Santor dziewiątego grudnia obchodziła swoje 88 urodziny. Przez 70 lat kariery scenicznej miała okazję występować na największych polskich i zagranicznych estradach. Liczne podróże nie mogły obyć się bez kulinarnych doświadczeń. Okazuje się, że jedno danie szczególnie zapadło jej w pamięć.

Fot.123RF/Picsel/Fot.Ola Skowron/Dzien Dobry TVN/East News

Legenda polskiej piosenki Irena Santor od wielu lat cieszy się uznaniem publiczności. Fani śledzili nie tylko jej muzyczną karierę, ale i ciekawostki z życia prywatnego. Interesujące informacje zza kulis dotyczą także kulinariów. Jakie danie sprzed lat wspomina z sentymentem? Z pewnością nie jest to potrawa, z którą obecnie często możemy się spotkać. Sprawdź, jakie danie Irena Santor z chęcią przywróciłaby do restauracyjnych menu.  

Sprawdź także: Tajemnica figury Alicji Majewskiej. Od lat waga ani drgnie!

Tym daniem zachwyciła się Irena Santor

Irena Santor podczas swojej wieloletniej kariery koncertowała w Polsce, jak i na całym świecie. Występowała w największych miastach w Europie, Stanach Zjednoczonych czy Azji. Co ciekawe, miejscem, w którym miała okazje spróbować dania, które szczególnie podbiło jej kubki smakowe, była Bydgoszcz. Potrawą, która dla Ireny Santor stała się prawdziwą wariacją smaku, był móżdżek wieprzowy, serwowany przez jeden z bydgoskich hoteli. Jak wspomina sama piosenkarka, był to nie lada rarytas! Możemy spodziewać się, że obecnie daniem tym mogliby zachwycić się tylko najwięksi smakosze.

Jak zrobić móżdżek?  

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty oraz nietypowe smaki, możesz spróbować przyrządzić móżdżek wieprzowy we własnej kuchni. Do przygotowania potrawy inspirowanej ulubionym daniem piosenkarki, będziesz potrzebować: 400 g móżdżku wieprzowego, dwa jajka, cebulę czerwoną, masło, olej, szczypiorek, sól i pieprz.

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie włóż móżdżek do zimnej wody, usuń zbędne błonki oraz nadmiar wody na sitku. Na patelni rozpuść po jednej łyżce masła i oleju, dodaj cebulę, szczyptę soli, podsmaż na złoto. Dodaj osuszony móżdżek, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wbij jajka, sól i pieprz, poczekaj, aż całość się zetnie. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem (lub pietruszką) i świeżym pieczywem lub grzankami.

Zobacz także:

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4