Ewa_Gotuje

Tani obiad jednogarnkowy. 4-osobowa rodzina naje się do syta

Sprytna gospodyni nawet z niewielkiej ilości składników, potrafi wyczarować pyszny obiad w dobrej cenie dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się w szczególności dania, jednogarnkowe, które z reguły nie zajmują dużo czasu, a w dodatku po ich przygotowaniu zostaje niewiele naczyń do umycia. Dziś sprawdzimy, z jakich składników można zrobić tani, jednogarnkowy obiad, oraz przedstawimy przepis, który z pewnością na stałe zagości w twoim menu.

Jak zrobić jednogarnkowe danie dla czterech osób? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W tanim gotowaniu pomocne mogą być dania jednogarnkowe, czyli przeróżne potrawki, zupy, czy gulasze. To także świetny sposób, aby wykorzystać składniki, które zalegają w twojej lodówce, pozwolą ci również przemycenie do diety większą ilość warzyw. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis na tani obiad jednogarnkowy, w roli głównej makaron orzo oraz pałki z kurczaka. 

Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie

Składniki na tani obiad

Jednym z najprostszych sposobów na tanie gotowanie jest korzystanie z sezonowych składników. W sklepach warto wybierać warzywa i owoce, na które aktualnie trwa sezon. Niektóre składniki takie jak ziemniaki, marchew, czy cebula niemal w każdym momencie roku są w dobrej cenie, mogą być świetną bazą do wielu przepisów.

Nie można zapominać również o szukaniu alternatyw. Zimą i wczesną wiosną, kiedy świeże pomidory są dosyć drogie, a w dodatku nie są tak smaczne, jak te, które można zjeść latem, warto sięgnąć po pomidory z puszki, dobrze sprawdzi się również passata pomidora. To dobre i tanie rozwiązanie.

Mięsem w dobrej cenie, które może posłużyć ci do przygotowania wielu pysznych dań, jest kurczak, w szczególności korzystnie cenowo wychodzą pałki. Można zrobić na nich zupę, upiec w piekarniku lub dodać do jednogarnkowego dania z patelni, na który przepis znajdziecie poniżej. Oczywiście nie można zapomnieć o promocjach i przecenach, obecne sklepy prześcigają się w proponowaniu atrakcyjnych ofert, które nie zrujnują twojego portfela podczas zakupów.  

Przepis na tani obiad jednogarnkowy

Przepis na to danie pochodzi z kanału Kocham gotować. Autor przepis proponuje, aby usunąć chrząstkę znajdującą się u dołu pałki za pomocą noża, dzięki czemu danie będzie można ładnie zaprezentować. Wszystkie składniki tego dania kosztowały nieco ponad 20 złotych, a bez problemu najedzą się nim cztery osoby. 

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka,
  • 400 g pomidorów w puszce, 
  • 500 g makaronu orzo,
  • 1 marchew,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 cebula, 
  • 10 ml oleju,
  • odrobina tymianku,
  • sól i pieprz.

Mięso należy podsmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonej w drobną kostkę marchwi, cebuli oraz białych części cebuli dymki. Całość chwilę podsmażaj, przez około cztery minuty, cały czas mieszając. Jeżeli masz, wrzuć także odrobinę świeżego tymianku, możesz także dodać inne zioła. Wsyp paczkę makaronu orzo, wszystko chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pomidory w puszce, a także wodę, półtorej puszki po pomidorach. Wszystko wymieszaj, gotuj całość przez cztery minuty na mocnym ogniu, następnie wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut. Makaron pochłonie wszystkie płyny, nabierając smaku. Na koniec wyjmij dwie pałki z kurczaka, obierz z nich mięso i dodaj je do dania. Na koniec posyp wszystko zieloną częścią cebulki dymki.

Źródła: youtube.com/@kochamgotowac, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0