Spis treści:
W tanim gotowaniu pomocne mogą być dania jednogarnkowe, czyli przeróżne potrawki, zupy, czy gulasze. To także świetny sposób, aby wykorzystać składniki, które zalegają w twojej lodówce, pozwolą ci również przemycenie do diety większą ilość warzyw. W dalszej części artykułu znajdziesz przepis na tani obiad jednogarnkowy, w roli głównej makaron orzo oraz pałki z kurczaka.
Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie
Składniki na tani obiad
Jednym z najprostszych sposobów na tanie gotowanie jest korzystanie z sezonowych składników. W sklepach warto wybierać warzywa i owoce, na które aktualnie trwa sezon. Niektóre składniki takie jak ziemniaki, marchew, czy cebula niemal w każdym momencie roku są w dobrej cenie, mogą być świetną bazą do wielu przepisów.
Nie można zapominać również o szukaniu alternatyw. Zimą i wczesną wiosną, kiedy świeże pomidory są dosyć drogie, a w dodatku nie są tak smaczne, jak te, które można zjeść latem, warto sięgnąć po pomidory z puszki, dobrze sprawdzi się również passata pomidora. To dobre i tanie rozwiązanie.
Mięsem w dobrej cenie, które może posłużyć ci do przygotowania wielu pysznych dań, jest kurczak, w szczególności korzystnie cenowo wychodzą pałki. Można zrobić na nich zupę, upiec w piekarniku lub dodać do jednogarnkowego dania z patelni, na który przepis znajdziecie poniżej. Oczywiście nie można zapomnieć o promocjach i przecenach, obecne sklepy prześcigają się w proponowaniu atrakcyjnych ofert, które nie zrujnują twojego portfela podczas zakupów.
Przepis na tani obiad jednogarnkowy
Przepis na to danie pochodzi z kanału Kocham gotować. Autor przepis proponuje, aby usunąć chrząstkę znajdującą się u dołu pałki za pomocą noża, dzięki czemu danie będzie można ładnie zaprezentować. Wszystkie składniki tego dania kosztowały nieco ponad 20 złotych, a bez problemu najedzą się nim cztery osoby.
Składniki
- 6 pałek z kurczaka,
- 400 g pomidorów w puszce,
- 500 g makaronu orzo,
- 1 marchew,
- 1 cebulka dymka,
- 1 cebula,
- 10 ml oleju,
- odrobina tymianku,
- sól i pieprz.
Mięso należy podsmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonej w drobną kostkę marchwi, cebuli oraz białych części cebuli dymki. Całość chwilę podsmażaj, przez około cztery minuty, cały czas mieszając. Jeżeli masz, wrzuć także odrobinę świeżego tymianku, możesz także dodać inne zioła. Wsyp paczkę makaronu orzo, wszystko chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pomidory w puszce, a także wodę, półtorej puszki po pomidorach. Wszystko wymieszaj, gotuj całość przez cztery minuty na mocnym ogniu, następnie wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut. Makaron pochłonie wszystkie płyny, nabierając smaku. Na koniec wyjmij dwie pałki z kurczaka, obierz z nich mięso i dodaj je do dania. Na koniec posyp wszystko zieloną częścią cebulki dymki.
Źródła: youtube.com/@kochamgotowac, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »