Spis treści:
- Jajka w sosie chrzanowym w PRL-u
- Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?
- Co dodać do jajek w sosie chrzanowym?
Kuchnia PRL-u była dość uboga - w sklepach brakowało produktów, a te dostępne były porcjowane i przyznawane na podstawie kartek. Gospodynie wykazywały się więc kreatywnością kulinarną, żeby z kilku składników podać sycący obiad. Jednym z dań, które często serwowano w tamtych czasach, były jajka w sosie chrzanowym. Potrawa gościła w barach mlecznych, pracowniczych i szkolnych stołówkach oraz w polskich domach. Często jej wygląd i smak pozostawiał wiele do życzenia, dlatego u dorosłych jej wspomnienie może wywoływać gęsią skórkę.
Sprawdź także: Kanapka z metką czy mortadelą? Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne
Jajka w sosie chrzanowym w PRL-u
Bliscy krzywią się, gdy tylko wspomnisz o przepisie na jajka w sosie chrzanowym? Dla dużego grona Polaków to niezbyt przyjemne wspomnienie, jeszcze z czasów szkolnych. Ta przekąska pojawiała się przynajmniej dwa razy w tygodniu na polskich stołówkach, więc dzieci po pewnym czasie miały jej już dość.
Naprzemiennie serwowano jajka w sosie chrzanowym, musztardowym czy koperkowym. Jak wiadomo, proste i tanie posiłki były na wagę złota w czasach PRL-u. Dlatego jajka z sosem chrzanowym na obiad często serwowano też w barach mlecznych. Nie wymagały dużej liczby składników i były szybkie w przygotowaniu.
Co więcej, zaserwowane jajka najczęściej gotowano zbyt długo, dlatego po przekrojeniu w środku (wokół żółtka) widoczna była szarawo-zielona obwódka. Dzieci nazywały je wówczas „zielonymi jajami”. Często zdarzało się też, że sos, którym był polany główny składnik dania, przypominał raczej wodę z dodatkiem chrzanu. Był bardzo nieapetyczny, gdy stawał się wodnisty i pozbawiony smaku. Zdarzało się również, że kucharki mocno zabielały go mąką, przez co był niemal niejadalny.
Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?
Jeśli marzy ci się odczarowanie tego popularnego dania z PRL-u, masz z nim dobre wspomnienia lub po prostu chcesz po raz pierwszy go spróbować, dowiedz się, jak zrobić jajka w sosie chrzanowym. Przepis nie jest skomplikowany i wymaga tylko kilku łatwo dostępnych produktów.
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo,
Sos chrzanowy:
- 4 łyżki chrzanu,
- szklanka bulionu (ok. 250 ml),
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki gęstej śmietany 30%,
- łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- odrobina zimnej i gorącej wody.
Na początku podgrzej bulion w średniej wielkości garnku lub patelni z wysokim rantem. W osobnym naczyniu połącz mąkę z małą ilością zimnej i gorącej wody. Uważaj, by nie utworzyły się grudki. Tak powstałą masę wlej do gorącego bulionu. Zagotuj, cały czas mieszając, by konsystencja sosu była jednolita.
Po zagotowaniu dodaj chrzan oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wsyp cukier dla przełamania smaku. Wyłącz palnik, przekrój jajka na połówki i umieść w sosie. Dodaj gęstą śmietanę i ewentualnie udekoruj poszatkowaną zieloną cebulką lub koperkiem.
Co dodać do jajek w sosie chrzanowym?
Przepis na jajka w sosie chrzanowym wcale nie jest trudny. Jeśli wciąż źle ci się kojarzy, możesz urozmaicić jego smak dodatkami - wówczas z pewnością nabierze nowego aromatu. Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy podasz ją w towarzystwie podsmażonych lub ugotowanych ziemniaków. Świetnie pasuje też surówka z marchewki lub selera oraz buraczki na ciepło czy zimno.
Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami
Zobacz przepisJajka w sosie chrzanowym z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »
Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »
Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »