Dania jednogarnkowe

Te potrawy spalają tłuszcz!

Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia.

Fot. 123RF/Picsel

Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?

 

Termogenik z warzywniaka


Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał kalorie. Można je dostać w sklepachw postaci sztucznej. Aby wywołać ten sam efekt, wystarczy odpowiednio skomponować dietę i wybierać naturalne produkty, które pobudzają spalanie tłuszczu. I uwaga: dzieje się to jeszcze w czasie jedzenia i trawienia.


Zauważyliście, że kiedy skusicie się na bardzo ostrą potrawę z dodatkiem chili nagle robi się cieplej, na policzkach wykwitają rumieńce, a oddech lekko przyspiesza? To nic innego, jak działanie kapsaicyny, czyli substancji nadającej ostry smak większości potraw. Dzięki pikantnej kuchni można wspomóc odchudzanie, gdyż pobudza ona organizm do produkowania ciepła, co odbywa się kosztem kalorii.


Mocno przyprawione dania zazwyczaj sprawiają także, że zjadamy mniej, co ma niebagatelny wpływ na przebieg naszej diety.

 

Ale uwaga! Nigdy nie będzie tak, że spalimy w czasie jedzenia więcej niż zjedliśmy! Zawsze pochłoniemy jakieś kalorie!

 

Ostro w kuchni. Kliknij!

papryczki chili

 

Jak spalać kalorie jeszcze w czasie jedzenia?


Produkty nieprzetworzone i pełnoziarniste sprawiają, że w organizmie spala się dwa razy więcej kalorii niż w czasie trawienia produktów bardziej przetworzonych. Jak zmusić organizm do większego wysiłku i spalania już podczas trawienia? Oto kilka prostych zmian w diecie, które w tym pomogą:


- zamień białe pieczywo na pełnoziarniste,
- zamień biały ryż na brązowy,
- zamień zwykły makaron na pełnoziarnisty,
- jak najczęściej jedz surowe warzywa i owoce.

 

Dobry dodatek do ćwiczeń


Metabolizm pobudza także zielona herbata, a konkretnie związek o tajemniczej nazwie galusan epigallokatechiny. Ten silny przeciwutleniacz potrafi zwiększyć spalanie tłuszczu w organizmie niedługo po wypiciu filiżanki. Podobnie działa kawa, trzeba jednak pamiętać, że jeśli ma być odchudzająca, dosładzanie jest niewskazane!


Jeśli chcemy nie tylko pobudzić organizm do zwiększonego spalania tłuszczu, ale też wzmocnić mięśnie, na pewno opłaci się nam jedzenie chudego mięsa i (również chudego!) nabiału. Białko zawarte w tych produktach jest świetnym wsparciem dla ćwiczących. Pomaga budować mięśnie, a równocześnie syci i nie zawiera zbyt dużo kalorii.


Ciekawostka! Podczas trawienia jednej piersi kurczaka (zawierającej ok. 300 kcal) spalamy aż 90 kcal! To działa także w przypadku innych rodzajów chudego mięsa: spalamy około 1/3 zjedzonych kalorii. Czy dałoby się odnaleźć produkty, które pozwalają spalać jeszcze więcej? Czy jedzenie może mieć "ujemne kalorie"?

 

Chcecie wiedzieć, czy "ujemne kalorie" istnieją? Zobaczcie nasz artykuł: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

 

Dieta bez gotowania. Kliknij!

owoce i warzywa

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Fot. 123rf.com

 

Wyszczuplająca herbata z cynamonem i chili

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 46

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 194

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5