Rawolucyjna dieta, czyli witarianizm

Surówka do obiadu to standardowy dodatek. Są na tym świecie jednak tacy, którzy z surówek skomponowali całą swoją dietę. Rawfood - co to takiego?

Fot. 123RF/Picsel

Rawfood, czyli witarianizm, polega na spożywaniu surowych posiłków - obrabianych w temperaturze maksymalnie do 42 stopni.

 

Podwaliny pod witarianizm położył szwajcarski lekarz Maximillian Bircher-Benner, twórca popularnego musli. Gdy sam wyleczył się z żółtaczki, będąc na diecie składającej się z surowych jabłek, postanowił założyć sanatorium w Zurichu o nazwie Vital force. Od roku 1897 kuracjusze zuryskiej kliniki nabierają sił stosując zbilansowana dietę składająca się z surowych warzyw i owoców. Współczesna odsłona witarianizmu to rok 1984 i publikacja Leslie Kanton, która rozpowszechniła spożywanie kiełków, nasion i świeżych soków owocowych. Kolejną ważna postacią dla ruchu witarian jest Paul Nison, którego filmy, zachwalające surową dietę, można znaleźć na Youtube. Co ciekawe, Nison nie jest dietetykiem a finansistą.


Według witarian dieta składające się z nieprzetworzonych pokarmów jest dietą naturalną dla człowieka. Gotowanie w temperaturze powyżej 40 stopni zabija ważne dla naszego organizmu enzymy oraz pozbawia pokarmy witamin oraz tlenu. Gotując, czy smażąc - jak uważają witarianie - zabijamy jedzenie i spożywamy pokarmy martwe - pozbawione wartości odżywczych. Witarianie sięgają przede wszystkim po warzywa i owoce, koniecznie z upraw ekologicznych. Wykluczają ze swojej diety mleko, jaja, pieczywo, makarony i bardzo często mięso. Przejście na raw-food to kolejny krok dla wegetarian i wegan, jednak wśród witarian znajdziemy osoby, które sięgają po mięso w formie tatara, czy carpaccio.

 

Zalety? Szczupły i młodszy nawet o 10-20 lat wygląd, poprawa samopoczucia, większa energia, uporanie się raz na zawsze z alergiami, migrenami, chorobami cywilizacyjnymi oraz, rzekomo, wyleczenie nowotworów i cukrzycy. Tak przynajmniej twierdzą witarianie. Dietetycy przestrzegają jednak przed ryzkiem niedoborów składników, które zawsze towarzyszy dietom ekstremalnie restrykcyjnym. Dodatkowo raw-food może być bardzo trudny do stosowania w naszym klimacie, gdzie w miesiącach zimowo-jesiennych napotykamy spore trudności w zdobyciu świeżych, ekologicznych warzyw i owoców. I choć spadek wagi jest niemal pewien, to wielu witarian rezygnuje z tej diety po około trzech latach ze względu na spore utrudnienia.

 

Co zatem jedzą witarianie? Okazuje się, że dieta raw-food jest bardzo bogata w smaki. Po pierwsze witarianie potrafią zastępować potrawy, które muszą zostać wykluczone. Surowy chleb to wysuszone w temperaturze do 40 stopni, w specjalnym dehydratorze, zmielone ziarna siemienia lnianego, z dodatkiem surowych warzyw, ziół oraz oliwy z olwiek. Sery powstają z mielonych migdałów, czy innych orzechów, z dodatkiem wody, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Makarony w wersji raw to nic innego jak cienkie, długie nitki z surowej cukinii, czy marchwi. Pierogi na surowo? Cienkie plastry buraka zamarynowane w soku z cytryny i oliwie z oliwek, które następnie się nadziewa i zwija.

 

Do tego świeże soki, dużo zieleniny i warzyw liściastych, które dostarczają i białka, i żelaza. Moczone ziarna zbóż, orzechy, owoce, kiełki i... odpowiednia suplementacja. Witarianie sięgają najczęściej po spirulinę, czyli bakterie zaliczane do sinic, które dostarczają odpowiednie ilości białka, witamin - A, B, C, D, E, K - oraz magnezu i beta-karotenu. Spirulina przyswaja się w 85-95%, więc jest doskonałym suplementem diety.

 

Dietetycy nie polecają aż tak restrykcyjnej diety, mimo że potwierdzają podstawową tezę witarianizmu - obróbka termiczna zabija składniki odżywcze. Ich troskę budzi jednak niedoborowość raw-foodu oraz wspomniana już trudność o świeże składniki przez cały rok. Sami witarianie jednak uważają, że ich dieta, nawet stosowana w 50%, przyniesie rezultaty. Niezależnie zatem, czy raw-food pojawi się na naszych talerzach jako egzotyka, czy świadomie włączymy pewne elementy - może nam to wyjść wyłącznie na zdrowie. Chcąc przejść całkowicie na witarianizm najlepiej skonsultować się z osobą przestrzegająca tej diety, dużo czytać, obserwować własny organizm oraz często wykonywać badania.

 

Czy znasz te przepisy na surówki? Ponad 80 pomysłów - kliknij!

 

Raw food dla facetów? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 60

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25