Ten rodzaj tłuszczu może uszkadzać pamięć

Niektóre izomery kwasów tłuszczowych, nazywane też tłuszczami uwodornionymi lub trans, nie tylko są dla nas niezdrowe - mogą też pogarszać pamięć!

Fot. 123RF/Picsel

Wiadomo, że tłuszcze trans, mimo roślinnego pochodzenia, zwiększają ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, a nawet agresywnych zachowań. Znajdziemy je głównie w produktach wysoko przetworzonych, chociaż zdaża się, że pojawiają się także w naturalnej żywności - naukowcy przypuszczają jednak tłuszcze trans naturalnego pochodzenia nie działają w taki sposób. Uwodornione kwasy tłuszczowe poprawiają smak, konsystencję, a także wydłużają czas przydatności do spożycia wielu produktów.

Wyniki badań ogłoszonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne są wyjątkowo niepokojące. Tłuszcze trans mogą pogarszać pamięć - w tym momencie wiadomo, że dotyczy to mężczyzn w średnim wieku.

W badaniach uczestniczyło tysiąc mężczyzn w wieku powyżej 20 lat. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące diety i rozwiązywali testy pamięciowe. Testy pamięci polegały na otrzymywaniu ok. 100 kart z różnymi słowami i określeniu, czy dane słowo już wystąpiło.

W przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia, niezależnie od innych czynników (wieku w tej grupie, chorób takich jak depresja, czy poziomu edukacji) mieli gorszą pamięć, jeśli jedli tłuszcze trans.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Co ciekawe, z każdym gramem tłuszczów trans dziennie badani zapominali średnio 0,76 słowa. Przy największym dziennym spożyciu mieli trudności z pamiętaniem już 11 słów. To już spadek sprawności pamięci o ponad 10 proc.

Skąd takie działanie tych tłuszczów? Naukowcy podejrzewają, że chodzi o wywoływany przez tłuszcze trans stres oksydacyjny zwiększający niszczenie komórek organizmu. Tłuszcze trans maja dokładnie odwrotne działanie niż antyoksydanty (które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do nadmiernych uszkodzeń komórek wskutek stresu oksydacyjnego - tutaj przeczytasz więcej na ich temat). Wskutek uszkodzeń komórek może dochodzić do pogorszenia ukrwienia ważnych ośrodków mózgu. Stąd problemy z pamięcią.

Prowadząca badania Beatrice A. Golomb, podsumowała je w ten sposób: „Tłuszcze trans mogą wydłużać trwałość produktów, ale równocześnie skracają życie ludziom”.

Wyniki tych badań czekają jeszcze na opinie recenzentów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 83

>60 min
1
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19578

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3