Najlepsze przepisy na ogórki

Ten rodzaj tłuszczu może uszkadzać pamięć

Niektóre izomery kwasów tłuszczowych, nazywane też tłuszczami uwodornionymi lub trans, nie tylko są dla nas niezdrowe - mogą też pogarszać pamięć!

Fot. 123RF/Picsel

Wiadomo, że tłuszcze trans, mimo roślinnego pochodzenia, zwiększają ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, a nawet agresywnych zachowań. Znajdziemy je głównie w produktach wysoko przetworzonych, chociaż zdaża się, że pojawiają się także w naturalnej żywności - naukowcy przypuszczają jednak tłuszcze trans naturalnego pochodzenia nie działają w taki sposób. Uwodornione kwasy tłuszczowe poprawiają smak, konsystencję, a także wydłużają czas przydatności do spożycia wielu produktów.

Wyniki badań ogłoszonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne są wyjątkowo niepokojące. Tłuszcze trans mogą pogarszać pamięć - w tym momencie wiadomo, że dotyczy to mężczyzn w średnim wieku.

W badaniach uczestniczyło tysiąc mężczyzn w wieku powyżej 20 lat. Wypełniali oni kwestionariusze dotyczące diety i rozwiązywali testy pamięciowe. Testy pamięci polegały na otrzymywaniu ok. 100 kart z różnymi słowami i określeniu, czy dane słowo już wystąpiło.

W przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia, niezależnie od innych czynników (wieku w tej grupie, chorób takich jak depresja, czy poziomu edukacji) mieli gorszą pamięć, jeśli jedli tłuszcze trans.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Co ciekawe, z każdym gramem tłuszczów trans dziennie badani zapominali średnio 0,76 słowa. Przy największym dziennym spożyciu mieli trudności z pamiętaniem już 11 słów. To już spadek sprawności pamięci o ponad 10 proc.

Skąd takie działanie tych tłuszczów? Naukowcy podejrzewają, że chodzi o wywoływany przez tłuszcze trans stres oksydacyjny zwiększający niszczenie komórek organizmu. Tłuszcze trans maja dokładnie odwrotne działanie niż antyoksydanty (które zwalczają wolne rodniki i nie dopuszczają do nadmiernych uszkodzeń komórek wskutek stresu oksydacyjnego - tutaj przeczytasz więcej na ich temat). Wskutek uszkodzeń komórek może dochodzić do pogorszenia ukrwienia ważnych ośrodków mózgu. Stąd problemy z pamięcią.

Prowadząca badania Beatrice A. Golomb, podsumowała je w ten sposób: „Tłuszcze trans mogą wydłużać trwałość produktów, ale równocześnie skracają życie ludziom”.

Wyniki tych badań czekają jeszcze na opinie recenzentów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 417

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 153

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9