Wokół tłuszczu w diecie narosło wiele mitów i kontrowersji. Niektóre z nich zawierają w sobie ziarno prawdy, jednak część należałoby włożyć między bajki. Jednym mitów jest ten, mówiący że powinniśmy całkowicie wyeliminować tłuszcze z diety, jeśli chcemy żyć długo i zdrowo. Nic bardziej mylnego! Tłuszcz pełni ważną funkcję w naszym organizmie i w odpowiednich dawkach, jest mu niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie w nim rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości tłuszczu, organizm nie będzie miał szansy na przyswojenie tych substancji, a stąd już tylko krok do poważniejszych schorzeń. Chcąc ich uniknąć, powinniśmy zadbać, aby w naszej diecie pojawiły się produkty, które zapewnią nam odpowiednią porcję zdrowego tłuszczu. O jakich mowa?
1. Nasiona i pestki
Pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane lub popularne w ostatnim czasie chia - wszystkie te produkty łączy kilka cech, w tym wysoka zawartość tłuszczu. Jest to jednak zdrowy tłuszcz, potrzebny naszemu ciału. Tego typu ziarna zawierają w sobie sporą porcję witamin, pierwiastków i mikroelementów, które odżywiają organizm. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, nasiona poprawiają metabolizm i pozwalają uregulować pracę układu trawiennego.
Zobacz przepis na zapiekankę z dynią. Kliknij >>
Tłuszcz zawarty w oleju kokosowym wcale nie sprawia, że tyjemy. Wręcz przeciwnie - ten typ tłuszczu jest fantastycznym źródłem energii, która stopniowo uwalnia się w naszym organizmie przez cały dzień. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że spożywanie oleju kokosowego może wręcz przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dodatkowo, przyśpiesza nasz metabolizm oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Czy olej kokosowy jest zdrowy? Kliknij >>
Awokado jest jednym z najtłustszych owoców, a jednocześnie jednym z najzdrowszych. Zawarte w nim przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają spowolnić proces starzenia, usprawnić pracę naszego systemu odpornościowego oraz zmniejszyć szansę na wystąpienie zmian miażdżycowych, udaru mózgu oraz chorób serca.
Jak sparwić, by awokado dojrzało szybciej? Kliknij >>
Wiele osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów, obawia się orzechów, właśnie ze względu na zawarte w nich tłuszcze. Faktycznie, zawierają ich całkiem sporo, jednak są one wyjątkowo zdrowe i nawet niewielka ilość orzechów, może nie tylko zaspokoić apetyt, ale również zaopatrzyć nas w wiele odżywczych substancji. Orzechy tak naprawdę są prawdziwymi przyjaciółmi wszystkich osób na diecie - dostarczają energii, pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi oraz zapobiegają napadom wilczego głodu.
Orzechy na ratunek sercu! Kliknij >>
Oliwa jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Ponoć to właśnie ona jest sekretem długowieczności osób, żyjących w krajach śródziemnomorskich, gdzie jej spożycie jest wyjątkowo wysokie. Oliwia obniża ciśnienie, chroni nas przed rakiem oraz redukuje poziom złego cholesterolu. Co ciekawe, zawarte w oliwie jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają również poziom cukru we krwi, dlatego jej spożywanie poleca się osobom chorym na cukrzycę. Ponadto udowodniono, iż ma ona bardzo pozytywny wpływ na naszą wagę - pobudza trawienie i oczyszcza organizm, dzięki czemu łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy.
Oliwa czyni cuda... Kliknij >>