Blaty:
- 150 g cukinii zielonej
- 150 g cukinii żółtej
- 2 jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 225 g mąki (typ 450)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru pudru
- 1 cytryna
- 50 g obranych pistacji
- tłuszcz do posmarowania formy
Biszkopt:
- 2 jajka
- 150 g cukru białego
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 225 g mąki (typ 450)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 gałka muszkatołowa
- 30 g zmielonych migdałów
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 110 g marchwi
- 50 g orzechów włoskich
- 2 cm korzenia imbiru
- szczypta soli
- 50 g cukru brązowego
- tłuszcz do posmarowania formy
Krem:
- 4 dojrzałe awokado
- 100 g cukru pudru
- 3 limonki
- pęczek świeżej bazylii
- 100 g serka mascarpone
Dekoracja:
- 3 długie marchwie
- 200 ml wody
- 750 g cukru
- 1 cytryna
- 150 g śmietany 36%
- 2 laski wanilii
- 200 g twarogu pełnotłustego (krajanka)
- 90 g cukru pudru
Krówki z pasternaku:
- 200 g surowego pasternaku
- 100 g cukru
- 30 g masła
- 335 g słodzonego mleka skondensowanego
- szczypta soli
- laska wanilii
Blat 1 i 2:
Osobno zetrzeć na tarce dwie odmiany cukinii. Zmiksować jajka z olejem rzepakowym i cukrem, a następnie wsypać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder). Całość wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodać przygotowaną wcześniej żółtą cukinię wraz z sokiem i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać. Do drugiej dodać startą zieloną cukinię i rozdrobnione pistacje, a następnie całość wymieszać. Dwie formy o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masy wlać do form, wygładzić i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180℃. Po pieczeniu schłodzić.
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem białym, tak aby powstała masa jajeczna. Na koniec powoli wlewać olej słonecznikowy. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, a następnie dodać do nich szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz migdały. Dokładnie wymieszać składniki i 1/3 wsypać do masy jajecznej, a pozostałą część wymieszać z mlekiem i powoli wlewać do masy jajecznej. Nie mieszać za długo, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde! Do ciasta dodać ocet, startą marchew, zmielone orzechy włoskie i starty imbir. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem brązowym, a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Formę o średnicy 20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę biszkoptową, wygładzić i piec około 30 minut w 175℃ z funkcją termoobiegu. Studzić w piekarniku przez 15 minut, a po wyjęciu całkowicie schłodzić.
Krem:
Miąższ z awokado wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z limonki. Następnie dodać posiekaną bazylię i serek mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Dekoracja:
Obrać marchew i pociąć na grube paski, a następnie gotować na małym ogniu w wodzie z 500 g cukru. Po 20 minutach wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Zagotować śmietanę ze startą laską wanilii, a następnie schłodzić w lodówce, a po schłodzeniu przecedzić przez gęste sito. Twaróg ubić ze startą laską wanilii i cukrem pudrem. Na ostudzony blat 1 nałożyć połowę kremu i umieścić na nim biszkopt, a następnie posmarować pozostałą częścią kremu. Całość przykryć blatem 2. Tort obłożyć masą śmietankową i udekorować przygotowanymi wcześniej paskami marchwi z syropu.
Krówki:
Pasternak obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w wodzie około 8 minut, aż będzie całkowicie miękki. Odcedzić i zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki gotować na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać zblendowany pasternak i gotować jeszcze około 25 minut. Lekko brązową masę zdjąć z ognia i mieszać przez kolejne 3 minuty. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i schłodzić. Zastygniętą masę krówkową pokroić w kostki o dowolnej wielkości.