Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Krem wiśniowy
500 g wydrylowanych wiśni
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki żelatyny
500 g serka mascarpone
Masa czekoladowa
400 ml śmietanki 30%
400 g mlecznej czekolady
Nasączka
1 szklanka nalewki z wiśni
½ szklanki wody
Montaż
1 tabliczka schłodzonej gorzkiej czekolady
1 tabliczka schłodzonej białej czekolady
60 g wiśni z ogonkami
precelki
paluszki niesolone
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie przebić). Pod koniec wsypać partiami cukier. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę, kakao oraz posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać, najlepiej szpatułką lub rózgą (nie mikserem). Dno tortownic o średnicach 19 cm i 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Krem wiśniowy
Wiśnie ugotować z cukrem i dodać sok z cytryny. Odrobinę soku z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do całości. Rozpuścić żelatynę, następnie wlać do owoców. Przestudzić i połączyć z serkiem mascarpone.
Masa czekoladowa
Śmietankę zagotować, zalać nią czekoladę i wymieszać. Masę włożyć do lodówki.
Nasączka
Nalewkę rozcieńczyć wodą.
Montaż
Większy biszkopt przekroić na trzy części, a mniejszy na pół. Nasączyć. Na pierwszy blat położyć masę czekoladową. Przykryć biszkoptem, posmarować kremem wiśniowym. Ułożyć kolejny biszkopt, dać warstwę kremu czekoladowego. Kolejny blat przełożyć kremem wiśniowym. Na wierzch ułożyć biszkopt. Całość obłożyć masą czekoladową. Udekorować startą czekoladą, wiśniami, precelkami i paluszkami.