Ewa_Gotuje

Tort komunijny Krzysztofa Ilnickiego - przepis z "Bake Off Ale Ciacho"

W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" Krzysztof Ilnicki zaprezentował przepis na spektakularny tort komunijny. Efekt jest zachwycający.

Biszkopt bezowy z limonką 

  • 135 g białek
  • 90 g cukru kryształ
  • 22 g mąki pszennej
  • 110 g mielonych migdałów
  • 110 g cukru pudru
  • 1 szt. skórki z limonki

Przygotować bezę francuską. Dodać sypkie składniki i skórkę. Wyszprycować 2 dyski o średnicy 16 cm i 20 cm - grubość według uznania. Upiec.

UWAGA: Pieczemy blat jak roladę, w wysokiej temperaturze do złotego koloru.

Krem pasteryzowany z mango

  • 55 g purée z mango
  • 20 g soku limonkowego
  • 20 g żółtek
  • 45 g jajek
  • 25 g cukru
  • 12 g masy żelatynowej
  • 70 g zimnego purée z mango
  • 65 g masła

Zagotować dwa pierwsze składniki. W osobnej misce wymieszać żółtko, jaja i cukier. Połączyć z mango zagotowanym z limonką i spasteryzować jak krem angielski. Dodać masę żelatynową. Dodać zimne purée z mango. Gdy temperatura spadnie do 36°C, zemulgować z masłem. Wyszprycować (ilość wg uznania) do rantu o średnicy 16 cm i szokowo zamrozić.

Mus białą czekoladą i limonką

  • 190 g mleka 3,2%
  • 70 g masy żelatynowej
  • 350 g białej czekolady
  • 190 g soku z limonki
  • 2 szt. skórki z limonki
  • 730 g śmietanki 36%

Zagotować mleko. Dodać masę żelatynową. Połączyć z czekoladą, tworząc ganache. Dodać sok z limonki i skórkę. Gdy przestygnie, dodać napowietrzoną śmietanę.

UWAGA: kwaśne ganache mogą zważyć ubitą śmietanę. Aby tego uniknąć, należy je łączyć w wyższej temperaturze (38-40 stopni).

Glazura

  • 60 g wody
  • 120 g cukru kryształ
  • 80 g śmietany 36%
  • 120 g syropu glukozowego
  • 45 g masy żelatynowej
  • 120 g białej czekolady
  • 3 g białego barwnika

Zagotować pierwsze 3 składniki. Zatrzymać proces podgrzewania. Dodać syrop glukozowy i masę żelatynową. Miksem zalać czekoladę. Po 2 minutach zemulgować z barwnikiem. Przykryć w kontakcie, odstawić do wystygnięcia.

Uwaga: To bardzo ważny element

Dekoracja

  • 300 g białej czekolady
  • 30 g masła kakaowego
  • 15 g białego barwnika

Rozpuścić czekoladę z masłem czekoladowym. Połączyć. Dodać barwnik i zemulgować. Zatemperować czekoladę. Zatemperowaną czekoladę wylać na arkusz folii i rozprowadzić. Przykryć folią, rozwałkować i wyciąć dyski w różnych rozmiarach. Zachować do dekoracji.

Uwaga: odłóż 2 najładniejsze dyski z białej czekolady do degustacji.

Temperowanie (technika kamiennego blatu)

Podgrzać czekoladę i masło kakaowe do 42-45°C. Wylać na płytę granitową 80% ciepłej czekolady. Mieszać wylaną czekoladę metalową skrobką i nożem cukierniczym aż wychłodzi się do około 27°C. Połączyć z 20% ciepłej czekolady i dobrze wymieszać. Finalna temperatura nie powinna przekroczyć 29,5°C. Wykonać test krystalizacji: zanurzyć czubek metalowego narzędzia w czekoladzie i odłożyć na bok. Poprawnie zatemperowana czekolada stwardnieje w ciągu 5 minut, tworząc jednolitą, gładką powierzchnię.

Montaż:

Na dnie rantu umieścić większy dysk biszkoptu bezowego (średnica 20 cm). Zalać warstwą musu. Przykryć zamrożonym dyskiem kremu mango. Zalać warstwą musu. Wmontować drugi dysk biszkoptu (średnica 16 cm). Zalać warstwą musu. Wstawić do zamrażarki szokowej. Gdy tort wystarczająco zmrozi się z zewnątrz, oblać go glazurą podgrzaną do 27-29°C i pozbawioną pęcherzy powietrza.

Udekorować dyskami z białej czekolady i owocami według uznania.

UWAGA: tort nie może być kompletnie zamrożony. Musi nadawać się do degustacji.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
35
60 min
8
30 min
4
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 340

60 min
3
30 min
2
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 262

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

0
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

2
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6