Tradycyjne potrawy świąteczne w nowoczesnym wydaniu

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania do nich trwają już w najlepsze. Sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, tworzymy listy zakupów i komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę pełną smaków i zapachów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem.

Fot. materiały prasowe

Nasze kulinarne tradycje są piękne i należy je pielęgnować, jednak do swoich świątecznych dań warto dodać nutkę nowoczesności, która pozytywnie zaskoczy i przypadnie do gustu wszystkim zgromadzonym przy rodzinnym stole.

Zupa z pstrąga

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez ciepłej zupy, która zaraz po podzieleniu się opłatkiem rozgrzewa domowników i przybyłych gości. W polskiej świątecznej tradycji króluje barszcz lub grzybowa, dużo rzadziej pojawia się na stole zupa rybna. Gdy jednak zechcemy zaskoczyć rodzinę, warto przygotować łatwą, szybką, ale przy tym niezwykle aromatyczną zupę z pstrąga.
Składniki:
• 2 l naturalnego bulionu rybnego
• 800 g filetów z pstrąga
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 mały seler
• 2 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. W garnku gotujemy bulion, do którego dodajemy warzywa - razem gotujemy przez 5 minut. W szklance mieszamy śmietankę z mąką, dodajemy do niej ½ szklanki bulionu i mieszamy. Przelewamy do garnka. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy sos sojowy. Filety z pstrąga płuczemy i kroimy w paski, które dodajemy do zupy i gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.

Śledź z sosem jabłkowym

Nie ma Świąt bez śledzia w śmietanie. Jak w prosty sposób dodać tej potrawie wyrazistości i charakteru? Wystarczy połączyć go z polskimi jabłkami, a sukces kulinarny będzie gwarantowany.
Składniki:
• 500 g filetów śledziowych
• 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka cukru
Sos:
• 1 szklanka śmietanki Łaciatej pasteryzowanej 30%
• 2 ogórki konserwowe
• 2 kwaśne jabłka
• 1 posiekana cebulka
Dodatkowo:
• do dekoracji natka pietruszki
Przygotowanie: Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie ją zmieniając. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy śledzie schłodzonym mlekiem, a następnie moczymy jeszcze przez 2 godziny. Wyjmujemy filet, suszymy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos: ogórki i oczyszczone z gniazd jabłka drobno kroimy, mieszamy z cebulą oraz śmietanką i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Kawałki śledzia dodajemy do sosu, całość mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki.

Piernikowy sernik świąteczny

Nic nie zastąpi domowych wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest połączenie klasycznego sernika, obecnego na większości rodzinnych spotkań, ze świątecznymi piernikami. To mieszanka, która nie tylko zaskoczy gości, ale sprawi, że unoszący się zapach od razu przywiedzie na myśl niezapomnianą atmosferę, kojarzącą się z tym wyjątkowym okresem.
Składniki:
Spód piernikowy:
• 200 g pierniczków bez polewy i lukru
• 75 g masła ekstra Mazurski Smak
• 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
• kilka pierniczków do dekoracji
Masa serowa:
• 750 g twarogu chudego Mazurski Smak
• 100 g białej czekolady
• 50 g białego cukru
• 150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
• 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.
W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.
Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) - dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toff...

Odsłon: 3021

15 min
25
Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 2294

30 min
13
Przekąski Jabłka z kaszanką i suszonymi owocami

Kaszanki budzą wiele różnych emocji – niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidz...

Odsłon: 2179

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6