Tradycyjne wielkanocne wypieki – jak sprawić, aby były jeszcze smaczniejsze?

Mazurek, babka wielkanocna lub aromatyczna pieczeń – świąteczne wypieki od lat podbijają polskie stoły.

Poszukaj sprawdzonych przepisów

Dziś prezentujemy kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywane przez ciebie w piekarniku ciasta i mięso będą smakować i prezentować się nienagannie. Sekret tkwi w idealnym połączeniu tradycji i nowoczesnej techniki! Najlepszy sprzęt i szczere chęci nie pomogą ci w przygotowaniu idealnych wypieków, jeśli nie zaczniesz od znalezienia sprawdzonego przepisu. Skłaniając się ku tradycji i decydując się na przyrządzenie babki wielkanocnej lub mazurka, możesz poszukać go wśród rodzinnych receptur. Niezależnie od tego, czy chcemy zabrać się za przygotowanie świątecznych słodkości, czy pieczenie chleba w domu, na blogach i vlogach kulinarnych, które cieszą się dobrymi opiniami, a także w tradycyjnych książkach kucharskich znajdziemy całą masę inspiracji.

Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników, zachowanie proporcji między nimi, ale również pamięć o detalach. Zanim upieczesz ciasto lub chleb domowego wypieku, dopilnuj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dobierz najlepsze przyprawy do mięsa, unikając gotowych mieszanek. Wystarczy, że chociaż raz przygotujesz danie wedle tradycyjnej receptury, by przekonać się, że „gotowce” tak naprawdę smakują i pachną mniej intensywnie, niż świeżo zmielony pieprz lub zerwane prosto z doniczki zioła.

Temperatura i para – zgrany duet

Nie bój się realizacji przepisu na ciasta od A do Z, ani przygotowywania pieczonego mięsa. Największym zagrożeniem w trakcie pieczenia mięsa jest jego zbytnie wysuszenie. Kluczowe znaczenie ma wówczas temperatura pieczenia. W tej kwestii z pomocą przychodzą przyjazne i intuicyjne w obsłudze piekarniki Electrolux wyposażone w termosondę. Jak to działa? Termosonda to urządzenie, które mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Urządzenie odczytuje wyniki i samodzielnie kontroluje swoją moc, a gdy pieczeń jest gotowa, wyłącza się. Dlatego w trakcie pieczenia świątecznych mięs możesz spokojnie zająć się pozostałymi przygotowaniami do Świąt – np. ciast.

Popularnym problemem z jakim wiąże się przygotowanie wielkanocnych wypieków bywa to, że ciasta odpowiednio nie wyrastają lub przypalają się, zanim wnętrze zyska optymalny stopień wypieczenia. Aby tego uniknąć, w bitwie o udane wypieki do gry wkracza moc pary wodnej, obecnej w piekarnikach SteamBake® marki Electrolux. Ten intuicyjny sprzęt kuchenny stanowi prawdziwą gwarancję puszystego ciasta lub chrupiącego chleba. Wystarczy, że wciśniesz przycisk pary i uzupełnisz piekarnik parowy wodą. Dodatek pary w początkowej fazie pieczenia zapewni lepszy wygląd i smak wypieków – idealnie wyrośnięte ciasto i chleb domowego wypieku z chrupiącą skórką. Także kurczak, lasagne lub ryba – wszystko będzie równomiernie upieczone i pyszne!

Chleb domowego wypieku i pięknie udekorowane ciasta

Wielkanoc to radosne święta, wieńczące zadumę, jaką naznaczony jest okres Wielkiego Postu. Jednocześnie zbiegają się z początkiem wiosny. Daj temu wyraz dekorując swoje słodkie wypieki, zwłaszcza tradycyjnego mazurka. Pamiętaj, że jemy także oczami. Ciasto możesz zwieńczyć świeżymi kandyzowanymi owocami, dzięki czemu będzie ono emanować wszystkimi barwami wiosny. Świetnie sprawdzają się także bakalie, zwłaszcza płatki migdałowe, rodzynki czy orzechy nerkowca. Z nich ułożysz tradycyjne lub typowo wielkanocne wzory. O pieczenie chleba w domu zadba natomiast dodatek pary w początkowej fazie przygotowań – nowoczesny i intuicyjny piekarnik zapewni nam puszyste ciasto i chrupiącą skórkę. W efekcie chleb domowego wypieku będzie prezentował się idealnie na wielkanocnym stole. I jeszcze lepiej smakował!

Koniec z wysuszonym lub niedopieczonym mięsem i niewyrośniętym ciastem! Najbliższe Święta Wielkanocne staną pod znakiem jeszcze bardziej intensywnych smaków i wyjątkowych doznań kulinarnych!

Advertisement

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 374

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 113

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4