Spis treści:
- Płatki owsiane – najlepsze na śniadanie
- Masło orzechowe – solidna dawka energii
- Płatki owsiane z masłem orzechowym na śniadanie – przepis
Owsianka to tani, prosty i sycący posiłek, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie podczas Środy Popielcowej, kiedy wiele osób postanawia pościć. Płatki owsiane to produkt bardzo odżywczy, warto jednak dodać do nich źródło tłuszczu oraz białka, dzięki czemu nie zgłodniejesz, aż do obiadu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na płatki owsiane z masłem orzechowym.
Sprawdź także: Co na obiad w czasie postu? 7 pomysłów na postny obiad
Płatki owsiane – najlepsze na śniadanie
Jakie właściwości mają płatki owsiane? Przede wszystkim są dobrym źródłem energii oraz pozwalają długo odczuwać sytość. Zawierają błonnik pokarmowy, który świetnie działa na trawienie, poprawiają pracę jelita, zapobiegając zaparciom. Co więcej, przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspierają proces utraty zbędnych kilogramów. Błonnik pokarmowy pomaga również regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
W płatkach owsianych znajdziemy także przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Zawierają także witaminy z grupy B, które między innymi mają pozytywne działanie na układ nerwowy, a także witaminę E, która ma działanie antyoksydacyjne, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu także minerały, między innymi: magnez – wspiera mięśnie i serce, wapń i fosfor – wzmacniają kości i zęby, krzem – wspiera zdrowie skóry, kości i serca, oraz cynk – mający korzystny wpływ na odporność organizmu.
Regularne jedzenie płatków owsianych korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować ciśnienie krwi oraz obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu. Polecane są także cukrzykom, ponieważ poprawiają glikemię.
Masło orzechowe – solidna dawka energii
Masło orzechowe to dobre źródło tłuszczu w diecie, oczywiście, pod warunkiem że wybierzemy to zrobione z samych orzechów, bez zbędnych dodatków, takich jak olej czy cukier. Znajdziemy tu również witaminę A, te z grupy B, C i E, a także minerały: magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, selen, sód i żelazo. W maśle orzechowym znajdują się także przeciwutleniacze, które działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Nie brakuje tu także błonnika pokarmowego, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ krążenia, pracę serca oraz pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, że z masłem orzechowym nie należy przesadzać, w 100 g produktu znajduje się aż 588 kcal. Odpowiednią porcją do owsianki będzie jednak lub dwie łyżeczki.
Płatki owsiane z masłem orzechowym na śniadanie – przepis
Przygotowanie sycącej owsianki z masłem orzechowym jest bardzo proste. Poniżej znajdziesz przepis na jedną porcję.
Składniki
- 50 g płatków owsianych,
- 120 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 150 ml jogurtu wysokobiałkowego,
- 2 łyżeczki masła orzechowego,
- 1 mały banan,
- 80 g borówek amerykańskich,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu,
- woda.
Do garnka wsyp płatki owsiane, zalej je wodą, tak by całkowicie je zakryła, dodaj szczyptę soli. Gotuj płatki, aż wchłoną część wody, następnie dolej mleko. Kiedy owsianka zgęstnieje, przełóż ją do miski, wsyp cynamon i dodaj masło orzechowe, wszystko wymieszaj. Kiedy lekko przestygnie dodaj miód, borówki, banany oraz jogurt. Gotowe!
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »
Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »