Najlepsze przepisy na ogórki

Twaróg ze śmietaną, czyli dobry poznański gzik!

Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie Wielkopolska. Twaróg wymieszany ze śmietanką, cebulą i szczypiorkiem to smak dzieciństwa wielu Polaków. Tanie, szybkie i syte jedzenie z pewnością docenią miłośnicy dań z ziemniakami. Sprawdź, jak szybko wyczarować dodatek do śniadania lub obiadu!

Fot. 123RF/Picsel

Pochodzenie gziku

Czym są pyry? W Poznaniu mówi się tak na ziemniaki, czyli bulwiaste warzywa. Rodowici Poznaniacy tak upodobali sobie to warzywo, że nazywa się ich Pyrami. Twaróg z pyrami to potrawa charakterystyczna dla kuchni poznańskiej i kujawskiej. Gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę pyry z gzikiem. Danie narodziło się w połowie XIX wieku, gdy w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Wstępnie potrawę zjadano w piątki jako postne danie, jednak z czasem ich popularność urosła do takiej rangi, że stały się stałą pozycją menu w wielkopolskich restauracjach. Uprawę ziemniaka popierały władze pruskie, szczególnie Fryderyk II Wielki. Początkowo pyry bywały na stołach chłopów i miejskiego plebsu, później weszły do jadłospisu szlachty i bogatego mieszczaństwa. Poznaniacy tak kochają pyry, że mają w mieście swój mały kult w postaci pomnika ziemniaka w parku Jana Pawła II oraz organizują ciekawe wydarzenia jak np. Dni Pyrlandii czy Bieg o Puchar Złotej Pyry.

Gdzie w Poznaniu zjesz kultowy gzik?

Poznań posiada ciekawe dania regionalne i przekąski, jak np. ślepe ryby, plyndze ze śmietaną, szagówki, parowce, zimne nóżki, słodkie rogale Marcińskie znane na całą Polskę czy wielkopolską zupę parzybrodę. Miasto kojarzy się z ziemniakami, ale pyry nie są jedynym symbolem Poznania. Z pewnością skojarzysz renesansowy Ratusz, Poznańskie Koziołki, Międzynarodowe Targi Poznańskie, klub piłkarski Lech Poznań czy urokliwe stragany na rynku poznańskim. Masz ochotę na pyry z gzikiem i planujesz wycieczkę do Poznania? Wybierz się do restauracji Pyra Bar, Pyraland, Pierożek i Kompocik, Bamberka lub do Hyćka Restauracja! Twaróg rozrabiany jest ze śmietaną (czasami używa się zamiennie mleka lub jogurtu), następnie miesza się ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Dla urozmaicenia niektóre dania są bogatsze o jajko lub cebulę. Ziemniaki są bardzo pożywne i syte, możesz je także przyrządzić w domu na wiele sposób!

Przepis na poznański gzik

Przygotuj 1 kg ziemniaków, 400 g twarogu pełnotłustego, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, ½ pęczka koperku, cebulę średniej wielkości, przyprawy jak pieprz i sól do smaku.
Ziemniaki umyj i wyszczotkuj, by usunąć z nich piasek. Pyry włóż do garnka, zalej wolą i dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Do miseczki przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Śmietanę, sól, pieprz i pokrojoną cebulę dodaj do serka i dokładnie wymieszaj. Jeśli czujesz, że twaróg jest nadal suchy, dodaj wedle uznania większą ilość śmietanki. Ugotowane ziemniaki w mundurkach odcedź. Jeszcze gorące przetnij na pół i ułóż na każdej połówce gzik. Dla podkręcenia smaku dodaj koperek lub szczypiorek. Chcesz poczuć się jak prawdziwy poznaniak? Nalej do szklanki kefir lub maślankę. Jest to przepis na klasyczny gzik po poznańsku. Wiele osób dodaje też do przepisu chrupką rzodkiewkę. Tak przygotowany serek pasuje na kanapkę lub jako dodatek do ziemniaków gotowanych klasycznie.
Promocje na naczynia do serwowania i na talerze znajdziesz w sklepie Home and You. Skorzystaj już dziś z darmowej dostawy!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery szarlotka z papierówek

Rozpoczął się sezon na papierówki, a ja rozpoczynam go szarlotką; kruchą, maś...

Odsłon: 939

60 min
4

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 1007

>60 min
12
>60 min
19
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 3102

60 min
10
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 369

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

3
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8