Fot. 123RF/Picsel
Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas leczenia, warto wiedzieć, jakich składników powinniśmy unikać w swoich posiłkach.
1. Grejpfruty
Grejpfruty zawierają sporą dawkę witamin, jednak warto pamiętać, że obecne w nich flawonoidy i furanokumaryny, negatywnie wpływają na metabolizm leków, co w konsekwencji może znacząco zwiększać ich stężenie we krwi. Dotyczy to również innych cytrusów. Jeśli lekarz potwierdzi interakcję przyjmowanych medykamentów z tymi owocami, bezwzględnie stosuj się do jego zaleceń. Szczególną ostrożność należy zachować przede wszystkim w czasie przyjmowania farmaceutyków immunosupresyjnych - na alergie, nadciśnienie tętnicze i podniesiony cholesterol.

2. Kofeina
Nie tylko „mała czarna" ma w sobie kofeinę. Znajdziemy ją też w składzie herbaty, coli, napojów energetyzujących, a nawet... czekolady! Niestety, wiele osób zapomina, że tych produktów nie powinnismy łączyć z niektórymi lekami przeciwbólowymi i przeciwgorączkowymi. Kofeina reaguje bowiem z występującym w tych lekach kwasem acetylosalicylowym. Ponadto, warto wiedzieć, że środki te również zawierają pewną dawkę kofeiny! Połączenie ich z produktami kofeinowymi może doprowadzić do znacznego wzmocnienia działania zażytych leków, co jest niebezpieczne dla zdrowia.
3. Produkty zawierające witaminę K
Witamina K ma działanie antybakteryjne i wzmacnia naczynia krwionośne. Występuje między innymi w jajkach, mleku, wątrobie wołowej oraz w niektórych warzywach - takich jak koperek,kalafior sałata i natka pietruszki. Jednak okazuje się, że zażywanie farmaceutyków antyzakrzepowych, które chronią przed miażdżycą lub zakrzepicą, hamuje syntezę cennej witaminy K. Dochodzi wówczas do zjawiska antagonistycznego, w którym spożywanie produktów bogatych w witaminę K może zaburzać skuteczność działania leków.
4. Tofu, kiszonki wędzone ryby
Tyraminę zawierają produkty, które poddawane są fermentacji lub te przez długi czas przechowywane w spiżarni. Mowa tu na przykład o kapuście kiszonej, salami, serach pleśniowych, dojrzałych bananach, tofu lub wędzonych rybach. Tych składników powinniśmy unikać, gdy zażywamy leki przeciw gruźlicy, hamujące metabolizm tyraminy w organizmie. Może to bowiem spowodować przyspieszenie pracy serca, wzrost ciśnienia krwi, bądź bóle i zawroty głowy.
5. Błonnik
Spożywanie otrębów, chleba żytniego, fasoli, brązowego ryżu lub bananów to naturalny sposób na dostarczenie organizmowi sporej dawki błonnika. Jednak substancji tej nie powinni być zbyt dużo w naszej diecie, gdy przyjmujemy leki nasercowe i antydepresanty. Szczególnie niewskazane jest spożywanie błonnika na krótko przed, bądź po zażyciu leków. Błonnik wiąże w jelitach kompleksy różnych substancji, przez co są one trudniej wchłaniane w jelitach. Może on przyczynić się do zahamowania działania lekarstw, a także osłabić przyswajanie żelaza, magnezu i wapnia.