Domowe obiady

Wafle ryżowe – szybka przekąska na wiele okazji!

Przekąska w postaci wafli ryżowych jest idealna dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i chcą szybko zaspokoić swój głód w pracy lub w szkole. Poznaj przepisy kulinarne z waflami w roli głównej!

Fot. 123RF/Picsel

Lekkie śniadanie

Wafle ryżowe świetnie sprawdzą się jako kanapka na śniadanie. Od ciebie zależy, czy masz chęć na wersję wytrawną, a może słodką? Wafelek posmaruj serkiem śmietankowym lub ziołowym, ułóż na nim szynkę, łososia surowego i plasterki surowego ogórka. Miłośnicy słodkich smaków mogą posmarować wafel masłem orzechowym, a na górze położyć banana pokrojonego w drobne plasterki. Sięgnij po takie rozwiązanie, kiedy znudziła ci się jajecznica lub owsianka.

Dodatek do sałatki

Suche wafelki dobrze pochrupać do sałatki, ale można też z nich stworzyć wyśmienite koreczki! Wafelki pokrój na równe, cztery części. Każdy z osobna posmaruj serkiem śmietankowym i przylep do nich chips salami. Następnie ułóż na nim plasterek ogórka, plasterek żółtego sera i całość zakończ oliwką lub plasterkiem rzodkiewki. Pamiętaj, by koreczek spiąć wykałaczką, która utrzyma całą konstrukcję. Koreczki zaserwowane bliskim do sałatki z pewnością zaspokoją głód!

Słodki deser

Wafle ryżowe możesz kruszyć i dodawać do pucharków lub ciast jako baza wypieków. Z wafelków powstaną ciekawe przekładańce z sosami, czekoladą i owocami, a także dodatki do musli, owsianek, torcików czy deserów a la Pavlova. Przygotuj: 4 duże wafle ryżowe, kilka truskawek, 100 g twarogu naturalnego, 100 g serka mascarpone, 100 g serka homogenizowanego waniliowego, 2 łyżki miodu, listek świeżej mięty i kilka kostek czekolady.
Truskawki umyj i drobno pokrój. Wszystkie rodzaje sera wymieszaj i dodaj do całości miód. Wafle przełóż masą serową i truskawkami. Na ostatniej warstwie ułóż więcej truskawek, a całość posyp pociętymi listkami mięty i startą lub stopioną czekoladą.

Podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Czas przygotowania 20 minut. Możesz też połowę jednego wafelka zanurzyć w truskawkowej lub czekoladowe polewie i po wyschnięciu zapakować do pracy.

Przekąska do serialu

Wafle mają naturalny smak, jednak na rynku znajdziesz je także w innych wersjach: serowe, paprykowe, fromage, ziołowe, a nawet karmelowe lub toffi. Jeśli jesteś osobą, która lubi podjadać pomiędzy posiłkami lub wybierając film na Netflixie - wybierz wafle ryżowe zamiast chipsów czy paluszków. Zjedzenie tylko jednego wafla ryżowego jest bardzo trudne. Czasami zdarza się wpaść w spiralę i zjedzenie całej paczki nie stanowi problemu. Raz na jakiś czas pozwól sobie na wafelkowe szaleństwo. Jeśli wafle będą zjadane w umiarze, będą miały dobry skład i wybierzesz ich wersję naturalną - nie obawiaj się!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Wafelki do kawy dla niezapowiedzianych gości

Masz niezapowiedzianych gości? Przygotuj ciasteczka z wafli ryżowych w 15 minut! Wafle ryżowe pokrusz na mniejsze kawałki. Dojrzałego banana pokrój w plasterki i za pomocą widelca rozdrobnij na papkę. Rodzynki oraz suszoną żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Do rozdrobnionych wafli dodaj wiórki kokosowe, banana, rodzynki, żurawinę oraz jajko. Wszystkie składniki połącz. Za pomocą łyżki stołowej nałóż niewielką ilość powstałej masy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posyp odrobiną wiórek kokosowych. Piecz przez około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Niskie ceny na deski do serwowania przekąsek znajdziesz w sklepie Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Sałatki Buraczki z gruszką

Czasami w pośpiechu "majstrujemy" jakieś obiady i brakuje nam surówki...Przyc...

Odsłon: 22

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jem zamiast płatków owsianych na śniadanie. Centymetrów w brzuchu coraz mniej

Ze względu na wartości odżywcze, ale też właściwości amarantusa wiele osób zajada się nim zamiast owsianki na śniadanie. Świetnie uzupełnia niedobo...

0
Informacje Kupujesz jajka "0" ekologiczne? Znany dietetyk wyjaśnia, czy warto za nie więcej płacić

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów jaj, które oznaczone są różnymi cyframi, w zależności od tego, czy pochodzą z chowu ściółkowego, klatkowego, z...

2
Ewa gotuje „Ewa gotuje” w ramówce wiosennej 2024!

W sobotę 2 marca o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję wiosennych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Czym tym razem zaskoczy pro...

1
Informacje Po filiżance napoju masz więcej energii niż po kawie. Spala tłuszcz i oczyszcza organizm z toksyn

Matcha to herbata, która do Europy przybyła z Azji – jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale także na bogactwo zawartych w nie...

5