Dania jednogarnkowe

Koktajle mogą być świetnym uzupełnieniem wiosennego jadłospisu. Należy pamiętać, aby oprócz owoców i warzyw dodawać do nich źródło białka oraz zdrowych tłuszczów. Świetnie sprawdzi się zarówno jako szybkie śniadanie, jak i posiłek do pracy lub szkoły. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić wiosenny koktajl na odchudzanie i sprawne jelita.

Jakie właściwości ma koktajl z kiwi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Owocowo-warzywne smoothie są niezwykle smaczne, jednak nieodpowiednio zbilansowane, może sprawiać, że szybko będziemy czuć się głodni. Dlatego warto zadbać o to, aby bazą koktajlu był produkt białkowy, na przykład serek wiejski, kefir, lub jogurt wysokobiałkowy, na przykład typu skyr. Jeżeli unikasz nabiału możesz postawić na jogurty kokosowe lub sojowe. Do koktajlu dorzuć także garść orzechów lub pestek, świetnie sprawdzi się także łyżka siemienia lnianego, nasion chia lub masła orzechowego. Tak skomponowany koktajl nie tylko będzie smaczny, ale i na długo cię nasyci. Poniżej znajdziesz przepis na wiosenny koktajl na odchudzanie i trawienie. 

Sprawdź także: Oczyszczający napój na wątrobę. Wystarczy pić przez 4 dni

Kiwi i zielone jabłko – superfoods

Do przygotowania wiosennego koktajlu będziesz potrzebować jabłka oraz kiwi. Owoce te są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, zapewnia prawidłową pracę jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, a także wpływa na sytość po posiłku. Dodatkowo błonnik pomaga dbać o odpowiedni poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto zarówno kiwi, jak i jabłka są owocami niskokalorycznymi, jedno kiwi to około 60 kcal, natomiast jedno średnie jabłko zawiera 80 kcal.

Kiwi zawiera mnóstwo witaminy C, która nie tylko wspiera odporność, ale i ma właściwości wspierające wchłanianie żelaza, oraz syntezę kolagenu, działa także przeciwutleniająco. 100 g kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Te niewielkie włochate owoce zawierają również witaminę E, która ma właściwości antyoksydacyjne, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto kiwi ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warto jeść je również, aby zadbać o odporność organizmu. Co ciekawe, regularne jedzenie kiwi korzystnie wpływa także na pamięć i koncentrację. 

Jedzenie jabłek to także sposób na dostarczenie organizmowi cennych przeciwutleniaczy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jabłka zawierają także witaminę A, C i K, a także minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez. Warto jeść je także, aby zadbać o układ krążenia, wpływają korzystnie na pracę serca, obniżają wysoki cholesterol, zapobiegają miażdżycy, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Owoce te są także polecane osobom, które są na diecie odchudzającej, ponieważ przyspieszają przemianę materii, a także pomagają spalić zbędną tkankę tłuszczową. 

Skyr – białko na śniadanie

Dlaczego warto dodawać do posiłków skyr? Ponieważ zawiera sporo białka, a jednocześnie nie zawiera tłuszczu. Proteiny w posiłkach zapewniają sytość, są substancją budulcową w organizmie, a także odpowiadają za prawidłową pracę mięśni.  

Skyr jest niskokaloryczny, w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko 65 kcal. Kryje on również wartościowe minerały i składniki. Jakie są zatem wartości odżywcze skyru? Obecne są tu także witamin z grupy B, w tym ryboflawiny, a także minerały, magnez, wapń i potas.

Wiosenny koktajl na odchudzanie i trawienie – przepis

Taki koktajl dobrze sprawdzi się o poranku, kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania. Możesz także zrobić go na drugie śniadanie, lub podać jako zdrowy deser. Poniżej znajdziesz listę składników, które wystarczą do zrobienia jednej porcji wiosennego koktajlu na odchudzanie i trawienie. 

Składniki

  • 1 sztuka kiwi, 
  • 1 jabłko,
  • 1 opakowanie jogurtu skyr, 
  • 100 ml wody, 
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Przygotowanie koktajlu jest banalnie proste. Owoce umyj, kiwi możesz obraz ze skórki, warto pamiętać, że można je jeść również z nią. Jabłka pokrój w mniejsze części. Następnie wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. 


Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3599

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 170

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5