Dania jednogarnkowe

Aby organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować, musi otrzymywać odpowiednie składniki odżywcze. Witaminy i minerały to bardzo ważne elementy codziennej diety, ponieważ ich niedobór grozi mniej lub bardziej zaawansowanymi konsekwencjami zdrowotnymi.

 

 

 

Jakie witaminy powinny być uwzględnione w codziennej diecie?

 

Codzienna dieta każdego człowieka powinna zawierać odpowiednie witaminy i minerały. Witaminy z grupy B są niezwykle ważne dla naszego układu nerwowego i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Nasze posiłki powinny uwzględniać witaminę B1, B2, B3, B5, B6 oraz B12. Ich głównym źródłem są ryby, mleko, jajka oraz orzechy ziemne. Witamina B12 wytwarza czerwone krwinki i materiał genetyczny. Odgrywa istotną rolę również dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolicznego.


Z kolei witamina A odpowiada za narząd wzroku, a także odpowiednią pracę tarczycy, gardła, płuc i jelit. Z pożywieniem możemy dostarczyć ją dzięki owocom i warzywom w kolorze pomarańczowym oraz produktom mlecznym, tłustym rybom i z jajkami.


Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pobudza odporność oraz zwalcza bakterie i drobnoustroje. Znajdziemy ją w owocach i warzywach takich jak czarna porzeczka, papryka, szpinak, w cytrusach i pomidorach. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów, ze względu na to, że reguluje wchłanianie się wapnia i fosforu. Zawarta jest w tranie, rybach i produktach mlecznych.


Witamina E to silny przeciwutleniacz nazywany również witaminą młodości, ponieważ zapobiega namnażaniu się wolnych rodników i hamuje procesy starzenia skóry. Znajdziemy ją w migdałach, orzechach, kapuście oraz maśle. Witamina K odpowiada za uszczelnienie naczyń krwionośnych i wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jej największe ilości znajdują się w szpinaku, brukselce, jarmużu, sałacie, kalafiorze czy pomidorach.

 

Jakie minerały powinny być uwzględnione w codziennej diecie?

 

Codzienna dieta powinna zawierać wapń, który odpowiada za mocne zęby i kości oraz magnez, który bierze udział we wszelkich procesach przemiany materii i przekazywaniu informacji między poszczególnymi komórkami ciała. Jego niedobór często możemy odczuwać przez drżenie powieki, mięśni lub nadmierne zmęczenie. Potas z kolei reguluje gospodarkę wodną organizmu, a sód jest podstawowym składnikiem większości płynów ustrojowych. Niezwykle ważnym minerałem jest żelazo, które jest jednym z najważniejszych składników hemoglobiny, czyli białka znajdującego się w czerwonych krwinkach.

 

 

Materiały partnera

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 280

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4686

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2044

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8