Spis treści:
- Biała fasola - wartości odżywcze
- Właściwości zdrowotne białej fasoli
- Kto może, a kto nie powinien jeść białej fasoli
- Biała fasola w kuchni
Biała fasola - wartości odżywcze
Sto gramów białej fasoli to 315 kcal, jest więc ona dość kaloryczna. Warto ją jednak jeść, bo zawiera więcej białka niż mięso. Ponieważ jednak fasola nie zawiera aminokwasów ułatwiających przyswajanie białka, należy ją łączyć w posiłkach z orzechami i zbożami. Oto konkretne wartości odżywcze znajdujące się w stu gramach białej fasoli:
- 21,4 g białka;
- 1,6 g tłuszczu;
- 61,6 g węglowodanów;
- 15,7 g błonnika.
Biała fasola ma bardzo niski indeks glikemiczny, wynoszący 1,6 IG. To kolejna zaleta jej wartości odżywczych, bo im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej dla diabetyków i osób na diecie.

Właściwości zdrowotne białej fasoli
Ziarna białej fasoli zawierają witaminy z grupy B, wpływające pozytywnie na układ nerwowy. Tym witaminom pomaga obecność żelaza, które wzmacnia też układ krwionośny i pomaga zapobiegać anemii. Kiedy do tego duetu dołącza zawarta w fasoli lecytyna, układ nerwowy jest na tyle stymulowany, że wzrasta nasza pamięć i koncentracja.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w białej fasoli wspierają pracę mózgu i odporność, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki temu jedzenie białej fasoli pozwala uniknąć miażdżycy i związanych z nią zawałów serca i udarów. Fitosterole zawarte w tym warzywie regulują gospodarkę hormonalną, a błonnik pozwala zapobiegać cukrzycy typu II. Fasola szybko oczyszcza organizm, dlatego dobrze wpływa na wątrobę.
Kto może, a kto nie powinien jeść białej fasoli?
Biała fasola ze względu na to, że zawiera dużo mniej sodu niż groch, może być spożywana przez osoby z nadciśnieniem. Z jej dobrodziejstw powinni korzystać cukrzycy oraz wegetarianie i weganie. Ze względu na swój wkład w gospodarkę hormonalną organizmu zalecana jest kobietom w trakcie menopauzy. Sprawdzi się też w przypadku odchudzania, ale w rozsądnych ilościach, bo ma stosunkowo dużo kalorii. Są to jednak tak zwane dobre kalorie, bo pozwalają zaspokoić głód na długo, co zapobiega napadom wilczego apetytu. Ze względu jednak na to, że jest ciężkostrawna, powinny jej unikać osoby z chorobami układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży. Jak każde warzywo strączkowe biała fasola powoduje wzdęcia, które nie pomagają w tych stanach. Powinny jej unikać osoby starsze oraz chore na dnę moczanową i kamicę nerkową. To dlatego, że biała fasola zawiera puryny, które wzmagają produkcję kwasu moczowego.
Biała fasola w kuchni
To warzywo strączkowe można wykorzystać na różne sposoby. Tym bardziej że z niektórymi produktami stanowi niezwykle korzystne połączenie smakowe i zdrowotne. Tradycyjne potrawy z roślin strączkowych często zawierają majeranek. Nie bez powodu, bo zioło to zmniejsza wzdęcia i wspiera układ pokarmowy. Popularne dania zawierające białą fasolę to:
- barszcz ukraiński;
- fasolka po bretońsku;
- zupa fasolowa;
- wegetariański pasztet z fasoli.
To propozycje dla osób preferujących kuchnię tradycyjną. Biała fasola świetnie nadaje się również do przygotowania dań nieoczywistych. Można z niej zrobić pyszny smalec, kotlety, a nawet ciasto. W tym ostatnim będzie stanowiła świetny zamiennik niezbyt zdrowej mąki pszennej. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, a także jako pikantna, dietetyczna i chrupiąca przekąska z piekarnika.
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »