Uczta Smaków - Hity z dawnych lat

Wzmocnij odporność jesienią! Skuteczne sposoby na przeziębienie i grypę

Pojawienie się chłodnych dni, nieubłaganie zwiastuje nie tylko nadchodzącą jesień, ale i sezon na przeziębienia i grypę. Chociaż o zdrowie i odporność należy dbać cały rok, to szczególnie w tym okresie organizm narażony jest na infekcje. Warto zadziałać profilaktycznie, stosując sprawdzone sposoby na poprawę odporności. Najlepiej zrobić to oczywiście naturalnymi, domowymi metodami. Sprawdź, jak wzmocnić odporność organizmu, by uchronić się przed katarem, kaszlem i gorączką.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

O tym, że na odporność dobry jest czosnek i cebula wie chyba każdy. A czy wiecie, że doskonałym sposobem na podniesienie odporności jest jedzenie... kiszonek? Nie? No cóż, jest wiele mniej znanych sposobów na usprawnienie systemu immunologicznego. I o nich właśnie będziemy mówić.

Sprawdź także: "Polskie oliwki" kopalnią witamin. Zrób je na zimę, ominą cię wirusy i przeziębienia

Lepsza odporność z kiszonkami

Kiszonki są coraz bardziej popularne. Zresztą nic w tym dziwnego, są przepyszne i można je przygotować w dowolnej formie. Tak, ukisić da się właściwie każde warzywo, a nawet owoce. Oprócz smaku, kiszonki mają jednak do zaoferowania także wiele cennych składników. Są bogatym źródłem witaminy C, która znana jest z tego, iż wspomaga odporność.

Dokładniej rzecz ujmując, umożliwia regularny przyrost aktywności białych krwinek, które chronią organizm przed drobnoustrojami. Oprócz witaminy C w kiszonkach znajduje się również witamina A, K i E, a także witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, potas, siarka i mangan. Dla odporności najważniejsze są jednak probiotyki, które w kiszonkach powstają naturalnie. Wpływają pozytywnie na stan jelit i układu pokarmowego, ale przede wszystkim na mikroflorę bakteryjną jelit oraz komórki układu odpornościowego, które się tam znajdują.

Bakterie wchodzące w skład tak zwanej mikrobioty jelitowej, umożliwiają prawidłowe działanie układu immunologicznego, a także same chronią przed patogenami. Dlatego, jeśli chcecie wzmocnić swoją odporność w okresie jesienno-zimowym, koniecznie sięgnijcie po kiszonki.

Jak wzmocnić odporność? Oczywiście, że z rokitnikiem!

Istnieje wiele sposobów na to, by wzmocnić odporność. Jednym z najmniej znanych jest picie soku z rokitnika. Jeśli wydawało wam się, że rokitnik to wyłącznie składnik kremów czy balsamów, myliliście się. Te owoce są czymś dużo lepszym - można tworzyć z nich dżemy i soki, oleje, maceraty czy napary. Dlaczego warto?

Bo rokitnik jest owocem, który posiada naprawdę uderzeniowe ilości witaminy C. Zawiera jej więcej niż czarna porzeczka! Dodatkowo w rokitniku znaleźć można witaminy z grupy B, witaminę A, K oraz E. Oprócz tego rokitnik zawiera kwas palmityno-oleinowy, znany także jako kwas tłuszczowy omega-7. To silny przeciwutleniacz, który redukuje ryzyko związane z wystąpieniem chorób powodowanych przez wolne rodniki.

W okresie zimowym, gdy o odporność trzeba dbać najbardziej, warto zatem sięgnąć po maceraty lub soki z rokitnika. Jak wzmocnić odporność? To stanowczo jeden z najsmaczniejszych sposobów na wspomożenie swojego układu immunologicznego.

Co wzmacnia odporność? Regularna aktywność fizyczna

O tym mówi się stanowczo zbyt rzadko. A jeszcze rzadziej się o tym pamięta. Nawet pomimo frazesów typu „sport to zdrowie", które jednak mają w sobie wiele prawdy. Bo rzeczywiście zdrowe ciało, a zatem takie, które poddawane jest regularnej aktywności fizycznej, rzadziej musi radzić sobie z sezonowymi przeziębieniami. Dlaczego?

Chociażby ze względu na to, że podczas ćwiczeń zwiększa się w naszym organizmie liczba limfocytów, które stanowią jeden z najważniejszych elementów naszego układu odpornościowego. Biorące udział w odpowiedzi immunologicznej limfocyty są zmobilizowane do działania, gdy ćwiczymy. To takie proste. Oczywiście nikt nie mówi tu, by podczas choroby katować się na siłowni. Wtedy limfocyty same zwiększają swoją liczebność.

Ćwiczenia to dobry sposób na zapobieganie, a nie walkę z chorobami. Dzięki regularnej aktywności do walki są gotowe także makrofagi, które uznaje się za pierwszą linię obrony przed drobnoustrojami. Ich działanie jest skuteczniejsze, a organizm dzięki temu bezpieczniejszy. Pamiętajcie jednak, że każdy kij ma dwa końce. To, co wzmacnia odporność, w nadmiarze może okazać się szkodliwe.

Badania pokazały, że zbyt intensywny wysiłek fizyczny może wywołać zjawisko przejściowego spadku odporności. Ma na to wpływ zwiększone stężenie adrenaliny i kortyzolu, które hamują aktywność białych krwinek. Regularne ćwiczenia nie muszą oznaczać wyciskania z siebie siódmych potów. Wystarczy codzienny spacer lub jazda na rowerze.

Naturalne syropy na odporność 

Najpopularniejszy i chyba najmniej lubiany przez dzieci i dorosłych syrop na odporność, jest mieszaniną cukru i cebuli. Ten smak przekona tylko osoby o naprawdę wysublimowanym podniebieniu, które nie boją się niczego. Dla tych, którzy wolą pić trochę smaczniejsze „syropy", polecamy sok z aloesu.

Nie, nie chodzi o napoje, które zawierają w sobie tylko kilka procent aloesu i masę cukru. Aloes do picia znaleźć można w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Polecany jest jako środek wspierający układ pokarmowy, chroni florę bakteryjną jelit, ma właściwości żółciopędne, dzięki czemu wspomaga trawienie i chroni przed refluksem. Jednak aloes to nie tylko dobry sposób na refluks. Ta roślina aktywnie wspiera także naszą odporność. Jak?

Zawarte w aloesie polisacharydy zwiększają produkcję przeciwciał, a zatem aktywnie wspierają walkę organizmu z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dodatkowo pobudzają także aktywność mikrofagów. Z kolei glikoproteiny zawarte w aloesie sprawiają, że organizm zwiększa produkcję limfocytów z grupy B i T.

Oprócz tego ma on także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Aloes to rzeczywiście roślina bogów - pamiętajcie jednak, że nie może zastąpić ona zróżnicowanej diety. 

Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

A skoro już o tym mowa, co jeść, żeby wzmocnić odporność? Odpowiedź jest naprawdę prosta. Wszystko! Oczywiście w rozsądnych ilościach i w zgodzie z naszym organizmem. Zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta, to jeden ze sposobów na zwiększenie odporności, o których mówi się stanowczo zbyt rzadko.

Dojadanie czosnku czy cebuli w momencie, w którym zaczynamy robić się chorzy, rzeczywiście pomoże, ale jedynie doraźnie. Nie wpłynie jednak na ogólną poprawę naszego układu immunologicznego. Regularne dobre odżywianie się może to zrobić.

Czym jest dobra dieta? To sposób odżywiania się, który uwzględnia wszystkie potrzeby organizmu, zarówno te na składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białko i tłuszcze, jak i na mikro- oraz makroelementy i witaminy. Oczywiście w przypadku węglowodanów czy tłuszczów możemy wybierać dobrze i niezbyt dobrze. Dla organizmu szkodliwe są tłuszcze nasycone, które wspierają rozwój chorób serca i układu krwionośnego. Nie zaleca się także spożywania zbyt dużych ilości cukrów prostych, które przyczyniają się do otyłości i cukrzycy. Lepiej sięgać po cukry złożone. Regularna zdrowa dieta, to jeden z najlepszych sposobów na odporność.

Odporność niestety nie rośnie na drzewie. Zadbanie o nią jest zatem jednym z elementów, które warto wrzucić na listę „do zrobienia". Teraz wiecie już jak.

Zobacz także:

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur »

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa fasolowa ze starego zeszytu

Grochowa czy fasolowa? Temat, który wywiera gorące dyskusje :) Rozwiewając w...

Odsłon: 245

60 min
2
Desery Ciasto na maślance z chia i owocami

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sez...

Odsłon: 203

60 min
6
30 min
1
Desery Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 278

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z winogron? Poznaj ich właściwości

Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawion...

0
Wideo Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Ryż z jabłkami to idealny obiad, który warto przyrządzić w sezonie jesiennym. Jest lekki, delikatny, a dzięki dodatkowi cynamonu bardzo aromatyczny...

1
Wideo Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

To danie sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i pyszny podwieczorek. Jabłka w cieście z cukrem pudrem to potrawa, którą chyba, każ...

0
Informacje Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z...

0