Dania jednogarnkowe

Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa.

Fot. 123RF

Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią. Zaledwie kilka łyżek płatków dziennie może zupełnie odmienić nasze życie, gdyż owies ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Każdy, kto choć raz doświadczy jego prozdrowotnego działania, z pewnością nie powróci do starych nawyków żywieniowych.

W jaki sposób płatki owsiane wpływają na nasze zdrowie?

Najcenniejszym związkiem, dostarczanym przez płatki owsiane do organizmu, jest błonnik. Dzięki niemu, nasz metabolizm przyśpiesza i reguluje swą pracę. Sprawia także, iż znacznie dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie miedzy posiłkami. Zalety wysokobłonnikowych produktów powinny docenić przede wszystkim sportowcy oraz osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak zaletą błonnika nie jest jedynie usprawnienie pracy układu trawiennego. Dzięki niemu, w bardzo prosty sposób możemy obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiec powstawaniu tzw. pasm tłuszczowych, które mogą doprowadzić do ataku serca lub udaru. Badania wskazują, iż niektóre substancje, pomagające obniżyć poziom cholesterolu nawet o ¼ występują wyłącznie w osie. Udowodniono również, że ryzyko otyłości spada o 50% w przypadku dzieci, które regularnie jedzą owsiankę.

Owies pomaga także skutecznie obniżyć ciśnienie krwi oraz stanowi doskonałe źródło selenu, magnezu i witamin z grupy B, które sprawiają, że nasz układ nerwowy pracuje prawidłowo oraz zapobiegają przemęczeniu i uczuciu rozdrażnienia. Ze względu na obecność kwasu foliowego, płatki owsiane powinny włączyć do swojej diety również panie w ciąży. Ponadto, naukowcom udało się dowieść, że owies posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Nie wiesz, jak upiec biszkopt? Przesoliłeś zupę? Zasięgnij porad innych pasjonatów kuchni. Porozmawiaj na żwyo o gotowaniu. Kliknij!

Ciekawym jest również fakt, iż owies wpływa pozytywnie nie tylko na to jak się czujemy, ale również sprawia, że wyglądamy zdecydowanie lepiej. Zawarta w nim witamina E spowalnia procesy starzenia się komórek. Każdy z nas bez większego problemu może we własnym domu przygotować maseczkę z płatków owsianych, która zlikwiduje wszelkie podrażnienia oraz sprawi, że nasza skóra będzie rozświetlona, nawilżona i wyraźnie wygładzona.

 

Zobacz też: 10 zaskakujących pomysłów na śniadania

10 zaskakujących pomysłów na śniadania

 

Płatki owsiane w codziennej diecie

Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście płatków owsianych w swojej kuchni z pewnością ucieszy was informacja, że wprowadzenie ich do diety jest niezwykle proste. Są one jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, który doskonale sprawdzi się zarówno w koktajlach, deserach jak i wytrawnych daniach. Możemy jeść je o każdej porze dnia, a jedynym ograniczeniem przy ich wykorzystaniu jest nasza wyobraźnia.

Wiele osób uważa, iż zdrowe żywienie wymaga sporych nakładów finansowych. W przypadku płatków owsianych czeka nas miła niespodzianka. W przeciwieństwie do wielu modnych produktów uznawanych za niezwykle zdrowe, są one zaskakująco tanie. Paczka, która spokojnie wystarczy nam na niecały miesiąc, kosztuje niespełna 3 złote. Okazuje się, że jest to jedna z najtańszych inwestycji w nasze zdrowie jaką możemy sobie wyobrazić.


Nie wiesz jak przygotować płatki owsiane? Oto pomysły naszych użytkowników! Kliknij w wybrane zdjęcie.

Mielone w płatkach owsianych. Kliknij!Płatki owsiane z kokosową śmietanką, sokiem marchwiowym i orzechamiSznycle drobiowe w płatkach owsianych. Kliknij!Huzarskie kołpaczki z płatków owsianych. Kliknij!Mini serniczki z białą czekoladą i spodem z płatków owsianychCiastka podwójnie owsiane. Kliknij!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3452

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 194

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1664

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 43

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8