Spis treści:
- Płatki owsiane na odchudzanie – jakie mają właściwości?
- Płatki owsiane à la risotto na odchudzanie – przepis
Płatki owsiane z reguły kojarzą się nam ze śniadaniami. Nic dziwnego, najczęściej podajemy je w formie owsianki, są też niezbędnym składnikiem musli, można je również dorzucić do placuszków lub omletów. Dziś jednak spróbujemy przyrządzić je w wersji wytrawnej, dzięki czemu świetnie nadadzą się na obiad lub kolację. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają płatki owsiane, oraz jak przyrządzić je w wersji à la risotto.
Płatki owsiane na odchudzanie – jakie mają właściwości?
Jakie składniki odżywcze kryją się w płatkach owsianych? Przede wszystkim są rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, pomaga dbać o jelita, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto posiłki bogate w błonnik sprawiają, że dłużej czujemy sytość, a także przyspieszają przemianę materii, dlatego doskonale sprawdzają się na diecie odchudzającej. Przypisuje się im także właściwości, dzięki którym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Znajdziesz w nich również witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu także witaminy z grupy B oraz magnez, które między innymi dbają o układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację. Nie brakuje tu także potasu, odpowiedzialnego za trzymanie prawidłowego ciśnienia krwi; manganu, który wspiera układ kostny, nerwowy oraz wspiera trawienie; żelaza, niezbędnego do zachowania prawidłowej pracy serca i mięśni, oraz zapewnienia odporności organizmu; oraz cynku, który działa przeciwzapalnie oraz chroni organizm przed przeziębieniami. Płatki owsiane zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: oleinowy i linolowy, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Płatki owsiane mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (na przykład w porównaniu do białego ryżu), dlatego będą lepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Warto pamiętać o tym, że im dłużej będziemy gotować płatki owsiane, tym bardziej zwiększy się ich indeks glikemiczny.
Płatki owsiane à la risotto na odchudzanie – przepis
Danie idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, możesz także zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Jest dobrze zbilansowane, zawiera pełnowartościowe węglowodany pod postacią płatków owsianych, dobre źródło białka, czyli ciecierzycę, oraz zdrowe tłuszcze, pod postacią oliwy z oliwek i pestek dyni. Dodatkowo nie brakuje tu warzyw oraz dodającego smaku parmezanu. Aby przygotować dwie porcje dania, będziesz potrzebować:
Składniki
- 100 g płatków owsianych,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 1 duża cukinia,
- słoik ciecierzycy,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz,
- świeże listki bazylii,
- garść pestek dyni.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, ciecierzycę odsącz z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie podsmaż je na oliwie z oliwek, tak aby nabrały złotego koloru. Następnie wsyp płatki owsiane i chwilę je przyrumień, stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż płatki staną się lekko miękkie. Teraz wrzuć startą cukinię, podsmażaj wszystko jeszcze przez kilka minut. Ciecierzycę dodaj na sam koniec, wystarczy, że się podgrzeje. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, startym parmezanem, oraz świeżymi liśćmi bazylii.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, onedaymore.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »