Fot. 123RF/Picsel
Jeśli na bieżąco śledzicie najnowsze trendy kulinarne i żywieniowe, z pewnością chociaż raz słyszeliście o zielonym jęczmieniu. Ten niezwykle modny składnik przebojem wdarł się na nasze stoły. O jego smaku nie będziemy dyskutować, gdyż to kwestia gustu, jednak jego niezwykłe właściwości odżywcze nie budzą żadnych kontrowersji. Ta niezwykła roślina zawiera w sobie najprawdziwszy koktajl witamin i składników mineralnych, które doskonale wpływają na nasz organizm.
Rodzaje zielonego jęczmienia
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Zielony jęczmień zazwyczaj możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością pod postacią proszku, przy czym warto wiedzieć, iż istnieją dwa rodzaje tego produktu. Jeden z nich otrzymywany jest poprzez odparowanie z soku, wyciśniętego z młodej trawy jęczmiennej. Z kolei drugi to sproszkowany susz jęczmienny. Pierwszy z nich jest zdecydowanie droższy, jednak zawiera w sobie więcej składników odżywczych, natomiast w drugiej wersji znajdziemy więcej błonnika. Warto również wiedziec, że antyoksydanty spowalniają proces starzenia się komórek organizmu oraz pomagają usuwać wolne rodniki z naszego ciała.
Właściwości zielonego jęczmienia
Jak się okazuje, zielony jęczmień jest doskonałym uzupełnieniem diety niemal każdego z nas. Nie dość, że działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, to naukowcy donoszą, iż może mieć on także działanie antynowotworowe. Warto go stosować również ze względu na bogactwo różnego rodzaju składników odżywczych. Nawet niewielka ilość zielonego jęczmienia dostarczy do naszego organizmu witaminy C, B, E i K, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy oraz cynk.Ponadto, zapewnimy sobie również wyjątkowo zdrowe źródło cennych antyoksydantów, aminokwasów i chlorofilu.
Po zielony jęczmień warto sięgnąć w przypadku występowania stanów zapalnych, bólu stawów lub żołądka oraz gdy chcemy odkwasić nasz organizm. Produkt ten poleca się również osobom zmagającym się z bezsennością, nadciśnieniem, cukrzycą oraz chorobami serca.
Zielony jęczmień na diecie
Zielony jęczmień warto również spożywać ze względu na obecność błonnika, który nie tylko odpowiada za przyspieszenie pracy metabolizmu, ale również sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Istnieją również badania wskazujące, że błonnik może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość błonnika, zielony jęczmień jest polecany osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Mimo iż jęczmień sam w sobie nie jest zaliczany do grona tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu, to zawarte w nim substancje pomogą przyspieszyć pracę układu trawiennego. Błonnik pobudza perystaltykę jelit oraz zwiększa i przedłuża uczucie sytości. W połączeniu z odpowiednią dietą, może to przynieść naprawdę zaskakujące efekty. Badania wykazały, iż osoby, które włączyły jęczmień do swojej diety, chudną znacznie szybciej niż osoby, które tego nie zrobiły.