Choć sama Wigilia jest jarska, to już w pierwszy dzień świąt wędliny i pieczone mięsa cieszą się największym powodzeniem. Są aromatyczne, sycące, a jednocześnie idealne do komponowania szybkich przekąsek.
Przekąski musimy zaplanować wcześniej. Robiąc zakupy, zwracajmy uwagę na skład i jakość produktów. Świetnie sprawdzą się mięsa i wędliny marki Sokołów. Dzięki bogatej ofercie na pewno znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy na święta. Produkty dostaniemy w sklepach firmowych Sokołów lub Wędliny z Borów, których jest niemal 300 w całej Polsce – oraz w marketach, w których kupujemy na co dzień.
Co możemy przygotować z tych mięsnych specjałów?
Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami
To propozycja dla fanów bardziej wytrawnych smaków, ale z lekkim świątecznym twistem. Kapusta, boczek, bakalie – wszystko to razem tworzy niezwykle aromatyczne, sycące placuszki.
Składniki:
- 1 opakowanie Boczku Surowego Wędzonego Sokołów,
- 3 jajka w rozmiarze M,
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili,
- 1 szczypta proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty,
- 2 łyżki migdałów,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 8 suszonych moreli,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- serek śmietankowy do podania,
- rozmaryn, posiekane migdały i świeża żurawina do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta – miksujemy jajka z serkiem homogenizowanym, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami, by uzyskać gładką masę. Następnie siekamy migdały, kroimy cebulę, boczek i morele. Mieszamy wszystkie składniki z kapustą, a potem dodajemy ciasto i całość łączymy.
Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.
Podajemy z kremowym serkiem, posypane migdałami i udekorowane żurawiną oraz rozmarynem – pachną tak pięknie, że trudno im się oprzeć.
Paszteciki z pasztetem Sokołów Gold, kozim serem i żurawiną
Gdy chcemy podać coś prostego, a jednocześnie efektownego, sięgamy po ten przepis. Słodycz żurawiny, delikatny smak pasztetu i wyrazisty aromat koziego sera tworzą idealną świąteczną kompozycję.
Składniki:
- 200 g Pasztetu Sokołów Gold,
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 300 g żurawiny całej ze słoika,
- 1 żółtko,
- 100 g sera koziego.
Sposób przygotowania:
Rozkładamy pierwszy płat ciasta francuskiego i smarujemy go roztrzepanym żółtkiem. Pasztet kroimy na 12 równych kawałków i układamy je na cieście. Na każdy kładziemy łyżeczkę żurawiny oraz odrobinę koziego sera.
Przykrywamy drugim płatem ciasta, dzielimy na 12 pasztecików i dokładnie zlepiamy brzegi. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut w 180°C, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Ziołowe koreczki z szynką i serkiem chrzanowym
Te koreczki znikną z talerza w mgnieniu oka. Są lekkie, w sam raz na jednego kęsa i pasują do świątecznego stołu.
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Basiuni wieprzowej w plastrach Sokołów,
- 60 g serka kremowego śmietankowego,
- 20 g koperku,
- 20g natki pietruszki,
- 1 mały słoik chrzanu lub ok. 100 g świeżego chrzanu,
- 10 jadalnych kwiatów (mix),
- 20 wykałaczek o długości 5 cm.
Sposób przygotowania:
Najpierw mieszamy serek śmietankowy z chrzanem i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Każdy plaster wędliny smarujemy przygotowanym kremem i zwijamy w ciasne ruloniki, które wkładamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie drobno siekamy koperek, natkę i jadalne kwiaty. Łodygi usuwamy. Gotowe rolady obtaczamy w ziołowo-kwiatowej mieszance, kroimy na niewielkie kąski, które przebijamy wykałaczką.
Świąteczne przekąski mają to do siebie, że znikają ze stołu błyskawicznie – szczególnie gdy są przygotowane z dobrej jakości składników i doprawione świąteczną czułością. I to chyba najlepszy dowód na to, że warto je zrobić. Życzymy smacznych i pełnych ciepła świąt!