Boże Narodzenie na słono

Przekąski lubimy podjadać o każdej porze - w trakcie przygotowań, między posiłkami, podczas spotkań rodzinnych, przy oglądaniu filmu, a nawet w trakcie Świąt. Dlatego warto mieć kilka sprawdzonych przepisów, z których szybko można skorzystać, gdy zaskoczą nas goście. W Święta warto pokusić się o coś wyjątkowego. Przedstawiamy trzy przepisy na świąteczne przekąski.

Placki podajemy z kremowym serkiem, posypane migdałami i udekorowane żurawiną oraz rozmarynem /materiały promocyjne

Choć sama Wigilia jest jarska, to już w pierwszy dzień świąt wędliny i pieczone mięsa cieszą się największym powodzeniem. Są aromatyczne, sycące, a jednocześnie idealne do komponowania szybkich przekąsek.

Przekąski musimy zaplanować wcześniej. Robiąc zakupy, zwracajmy uwagę na skład i jakość produktów. Świetnie sprawdzą się mięsa i wędliny marki Sokołów. Dzięki bogatej ofercie na pewno znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy na święta. Produkty dostaniemy w sklepach firmowych  Sokołów lub Wędliny z Borów, których jest niemal 300 w całej Polsce – oraz w marketach, w których kupujemy na co dzień.

Co możemy przygotować z tych mięsnych specjałów?

Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami

To propozycja dla fanów bardziej wytrawnych smaków, ale z lekkim świątecznym twistem. Kapusta, boczek, bakalie – wszystko to razem tworzy niezwykle aromatyczne, sycące placuszki.

Składniki:

  • 1 opakowanie Boczku Surowego Wędzonego Sokołów,
  • 3 jajka w rozmiarze M,
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 8 suszonych moreli,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • serek śmietankowy do podania,
  • rozmaryn, posiekane migdały i świeża żurawina do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ciasta – miksujemy jajka z serkiem homogenizowanym, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami, by uzyskać gładką masę. Następnie siekamy migdały, kroimy cebulę, boczek i morele. Mieszamy wszystkie składniki z kapustą, a potem dodajemy ciasto i całość łączymy.

Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Podajemy z kremowym serkiem, posypane migdałami i udekorowane żurawiną oraz rozmarynem – pachną tak pięknie, że trudno im się oprzeć.

Paszteciki z pasztetem Sokołów Gold, kozim serem i żurawiną

Paszteciki pieczemy 15-20 minut w 180°C, aż nabiorą pięknego, złotego koloru /materiał promocyjny

Gdy chcemy podać coś prostego, a jednocześnie efektownego, sięgamy po ten przepis. Słodycz żurawiny, delikatny smak pasztetu i wyrazisty aromat koziego sera tworzą idealną świąteczną kompozycję.

Składniki:

  • 200 g Pasztetu Sokołów Gold,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 300 g żurawiny całej ze słoika,
  • 1 żółtko,
  • 100 g sera koziego.

Sposób przygotowania:

Rozkładamy pierwszy płat ciasta francuskiego i smarujemy go roztrzepanym żółtkiem. Pasztet kroimy na 12 równych kawałków i układamy je na cieście. Na każdy kładziemy łyżeczkę żurawiny oraz odrobinę koziego sera.

Przykrywamy drugim płatem ciasta, dzielimy na 12 pasztecików i dokładnie zlepiamy brzegi. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut w 180°C, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Ziołowe koreczki z szynką i serkiem chrzanowym

Gotowe rolady obtaczamy w ziołowo-kwiatowej mieszance /materiał promocyjny

Te koreczki znikną z talerza w mgnieniu oka. Są lekkie, w sam raz na jednego kęsa i pasują do świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Basiuni wieprzowej w plastrach Sokołów,
  • 60 g serka kremowego śmietankowego,
  • 20 g koperku,
  • 20g natki pietruszki,
  • 1 mały słoik chrzanu lub ok. 100 g świeżego chrzanu,
  • 10 jadalnych kwiatów (mix),
  • 20 wykałaczek o długości 5 cm.

Sposób przygotowania:

Najpierw mieszamy serek śmietankowy z chrzanem i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Każdy plaster wędliny smarujemy przygotowanym kremem i zwijamy w ciasne ruloniki, które wkładamy na chwilę do lodówki.

W tym czasie drobno siekamy koperek, natkę i jadalne kwiaty. Łodygi usuwamy. Gotowe rolady obtaczamy w ziołowo-kwiatowej mieszance, kroimy na niewielkie kąski, które przebijamy wykałaczką.

Świąteczne przekąski mają to do siebie, że znikają ze stołu błyskawicznie – szczególnie gdy są przygotowane z dobrej jakości składników i doprawione świąteczną czułością. I to chyba najlepszy dowód na to, że warto je zrobić. Życzymy smacznych i pełnych ciepła świąt!

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10931

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4864

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15