Znudziły ci się kiełbaski z grilla? Wypróbuj te przepisy na aromatyczne burgery

Kiełbaski z grilla to polski klasyk, jednak nasz repertuar grillowanych dań zdecydowanie nie powinien się na nich zamykać. Do wyboru mamy równie pyszne, a jednak mniej typowe opcje jak kofty czy burgery. Te ostatnie możemy przygotować na milion sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Fot. materiały prasowe

Burgery nie są zbyt częstym wyborem Polaków podczas sezonu grillowego, a zdecydowanie nie powinno tak być. Soczyste i odpowiednio przypieczone burgery z dodatkiem chrupiącej bułki oraz świeżych warzyw i podkreślających smak kompozycji sosów to doskonała opcja dla każdego. Poniższe przepisy świetnie sprawdzą się u poszukiwaczy nowych smaków.

Burger z… ananasem!

Ananas nie jest owocem, którego większość z nas spodziewałaby się w burgerze, a jednak potrafi stworzyć bardzo ciekawą całość. To przepis dla osób, które nie boją się słodkich nut w wytrawnych potrawach.

Składniki

  • burgery z ananasem OneDayMore - 2 szt.
  • bułki do burgerów - 2 szt.
  • ananas - 1 puszka
  • masło - 200 g
  • Awokado - 1 szt.
  • Majonez - 200 g
  • Miód - 10 g

Sok lub zakwas z buraków - 20 ml

  • pomidory - 200 g
  • zielony ogórek - 100 g
  • rukola - 50 g

Przygotowanie

Różowy majonez: mieszamy majonez z sokiem z buraka oraz miodem.

Grillujemy burgery oraz plastry ananasa po 2-4 minuty z obu stron, równocześnie grillujemy posmarowane masłem i przekrojone bułki na maśle i smarujemy je różowym majonezem. Na połówkach bułek układamy kolejno rukolę, burgera, ananasa, pomidora, awokado, zielonego ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.

W amerykańskim stylu, czyli burger BBQ

Sos BBQ ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale zamiast korzystać ze sklepowych gotowców, najlepiej spróbować przyrządzić go samodzielnie w domu. To opcja dla zwolenników dymnych smaków, która świetnie sprawdzi się podana z grubo krojonymi frytkami.

Składniki na burgera

  • burgery ze śliwką i wędzoną papryką OneDayMore - 2 szt.
  • bułki do burgerów - 2 szt.
  • masło - 200 g
  • roszponka - 2 garście
  • pomidor - 200 g
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • prażona cebulka - 50 g

Składniki na sos BBQ:

  • biała cebula - 300 g
  • czosnek - 10 g (2 ząbki)
  • suszone śliwki - 50 g
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ketchup - 200 ml
  • wędzona papryka - 5 g
  • kakao - 2 g
  • cynamon - 1 g
  • miód - 10 g
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Składniki na marynowaną czerwoną cebulkę

  • czerwona cebula - 200 g
  • ocet winny - 200 ml
  • cukier - 50 g
  • świeży rozmaryn - 1 gałązka
  • sól - szczypta

Przygotowanie

Sos BBQ: Białą cebulę, czosnek, suszone śliwki i czerwoną paprykę drobno siekamy i łączymy w miseczce. Dodajemy ketchup, wędzoną paprykę, kakao, cynamon, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Marynowana czerwona cebula: Czerwoną cebulę kroimy w krążki, grillujemy na rozgrzanym ruszcie, a następnie zalewamy zalewą z octu, cukru i rozmarynu. Delikatnie doprawiamy solą. Odstawiamy.

Burgery: Na tym samym ruszcie grillujemy paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (ok. 5 minut z każdej strony), burgery OneDayMore (ok. 3 minut z każdej strony) i przekrojone na pół bułki posmarowane masłem (aż się zarumienią).

Podpieczone bułki smarujemy śliwkowym sosem BBQ. Na dolnych częściach bułek układamy kolejno: roszponkę, grillowane burgery OneDayMore, pomidora pokrojonego w plastry, grillowaną paprykę, porcję marynowanej czerwonej cebuli i porcję prażonej cebulki.

Górne części bułek posmarowane sosem układamy na wierzchu i lekko dociskamy.

Burgery z grilla świetnie sprawdzą się jako danie dla małych i dużych, które możemy zaaranżować na ogrodowym przyjęciu w formie DIY. Wystarczy tylko przygotować i wystawić różne składniki oraz sosy, aby każdy mógł skomponować swojego własnego, idealnie dopasowanego do gustu burgera.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 103

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1