Dania jednogarnkowe

Jak nie dać się oszukać etykietkom?

Zdrowy tryb życia staje się coraz popularniejszy. Częściej czytamy opakowania kupowanych produktów i zwracamy uwagę na to, co jemy. Bardzo łatwo jest jednak wpłynąć na nasze wybory. Zobaczcie, jak działają na nas etykietki!

Kanapka określana jako „mała" jest w naszych oczach mniej tucząca niż w rzeczywistości / fot. 123rf.com

 

Zwiększająca się popularność zdrowych sieci fast food w Ameryce i równoczesny wzrost licybz  osób otyłych to tak zwany „amerykański paradoks". Jego źródeł należy szukać w tajemniczym efekcie aureoli, znanym w psychologii od lat, ale dopiero od niedawna rozumianym także w kontekście żywienia i wyborów konsumentów.

 

Zdrowotne halo

Na czym polega efekt aureoli? Kiedy rzuca ci się w oczy jakaś pozytywna cecha jakiejś osoby, natychmiast zaczyna ci się wydawać, że ma ona więcej zalet. Osoba ładna wydaje się także sympatyczna, uczynna i godna zaufania. Działa to też w drugą stronę. Osoba, która notorycznie się spóźnia, może być postrzegana jako niesympatyczny krętacz.

Efekt „zdrowotnego halo" spopularyzował prof. Brian Wansink zajmujący się zachowaniami konsumenckimi i dietetyką. Odniósł on znany w psychologii efekt aureoli do postrzegania produktów przez kupujących.

Efekt halo to skrót myślowy, który z łatwością wykorzystują mistrzowie manipulacji - zarówno w polityce, jak i w biznesie czy projektowaniu opakowań produktów.

 

"Organiczne", "małe" i "zdrowe" - jak to na nas działa?

W sieci fast foodów, reklamowanej jako restauracja oferująca zdrowe jedzenie, klienci mieli wrażenie, że główne dania mają mniej kalorii niż faktycznie zawierały. Zamawiali też bardziej kaloryczne dodatki, napoje i desery. Porównywano ich wybory do wyborów osób stołujących się w „tradycyjnych" fast foodach, postrzeganych jako niezdrowe.

Działa to tak, że wydaje się nam, iż porcje oznaczane jako „małe" mają mniej kalorii niż inne, niezależnie od tego, ile naprawdę mają kalorii, ani jaki jest ich rzeczywisty rozmiar.

Ciasteczka oznaczone napisem „organiczne" klienci uznawali za mniej kaloryczne niż te same ciasteczka bez takiego napisu. Działo się tak nawet wtedy, kiedy mieli oni dostęp do całego opakowania, na którym była informacja o (identycznej!) zawartości kalorycznej obu rodzajów ciasteczek.

 

Moc etykietki

Produkt określany jako zdrowy, organiczny lub mały jest przez konsumentów postrzegany jako niskokaloryczny. I to niezależnie od tego, ile faktycznie ma kalorii!

Pozytywna cecha widoczna na opakowaniu lub umieszczona w nazwie „promieniuje" na cały produkt - wydaje się nam lepszy, czyli mniej kaloryczny.

Z badań wynika, że podobne działanie mają etykietki mówiące, że produkt:

- nie zawiera tłuszczów trans,
- zawiera antyoksydanty,
- zawiera witaminy,
- zawiera bakterie probiotyczne.

 

Jak bronić się przed efektem halo?

Tak naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy zwracać uwagę nie tyle na etykietkę z przodu produktu, a na to, co jest umieszczone z tyłu, także małym druczkiem. Producenci mają bowiem obowiązek umieszczać informacje o zawartości poszczególnych składników odżywczych i kalorii w produkcie.

 

Uwaga! Przy odczytywaniu standardowej tabelki trzeba zwrócić uwagę na to, czy podaje ona zawartość całego kupowanego produktu, czy tylko jego porcji, np. 100 g.

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

 

Źródło:
Marion Nestle, Malden C. Nesheim „Why Calories Count: From Science to Politics"

 

Jak robić zdrowe zakupy? Kliknij!

jak robić zdrowe zakupy

 

Jak czytać etykiety?

Czytaj etykiety, zrzucaj kilogramy

Woda w butelkach: Czytaj etykiety!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 148

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13128

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1420

60 min
3
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 266

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

2
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5