Do góry

Newsy

Jak zrobić piwo w domu?

Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni.

Fot. 123RF

Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne możliwości, aby stworzyć piwo w 100% takie jakie chcemy. Możemy dobrać wszystkie składniki oraz w pełni kontrolować proces, tak by stworzyć własny produkt, który spełnia nasze oczekiwania. Przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu można porównać do produktów typu instant. Robi się je ze stężonych koncentratów słodowych, dlatego ich jakość daleko odbiega od ideału. Chciałbym głównie skupić się na pierwszej metodzie, czyli przygotowanie piwa ze słodu.

Co nam będzie potrzebne:

  • Duży garnek z pokrywką
  • Fermentator z pokrywką i kranikiem
  • Fermentator z pokrywką (bez kranika)
  • Rurka fermentacyjna
  • Filtrator wykonany z oplotu stalowego
  • Termometr kuchenny
  • Duża chochla/mieszadło
  • Środki dezynfekujące (np. pirosiarczan sodu)
  • Rurka igielitowa ok 1,5 metra
  • Cukromierz
  • Płyn lugola
  • Zestaw surowców
  • Pojemnik do chłodzenia zawartości naszego garnka lub chłodnica przez którą przepływa bieżąca woda
  • Dostęp do bieżącej wody
  • Dostęp do gazu
  • Czas trwania ok. 6 -8 godzin
  • Butelki z kapslami i kapslownicą
  • Cukier lub glukoza

 

(Większość artykułów bez problemu dostaniemy w sklepach dedykowanych branży piwowarskiej lub w internecie. Część produktów można wykonać samemu, jak chociażby chłodnicę czy filtrator z oplotu stalowego, do którego wykonania części nabędziemy w sklepie hydraulicznym).

Zestaw surowców:

Podstawowe składniki, z których składa się piwo to woda, słód, chmiel i drożdże. Musimy zatem nabyć słód w formie ziarna lub już ześrutowany. Trzeba pamiętać jednak, że ześrutowany wcześniej słód jest bardzo higroskopijny. Musimy zakupić również chmiel w formie granulatu lub szyszki oraz drożdże. Drożdże zazwyczaj są suche pakowane próżniowo, które później rozrabia się z wodą (tzw. rehydratacja).

Najprostszymi piwami do zrobienia w domu są piwa górnej fermentacji, gdyż proces fermentacji przebiega w temperaturze 16-24 °C, czyli zbliżonej do temperatury pokojowej. Przykładowe piwa górnej fermentacji to ale, stout czy pszeniczne. Nie potrzeba wtedy instalacji chłodniczej, tak jak w przypadku dolnej fermentacji, gdzie proces fermentacji przebiega w temperaturze 8-12 °C.

Trzeba zwrócić szczególną uwagę, iż zarówno w przypadku produkcji spożywczej jak i domowej, niesłychanie ważną sprawą jest higiena. Zakażenia piwa jest niezwykle proste, więc zachowanie czystości mikrobiologicznej skutkuje powstaniem produktu pożądanej jakości

Jak zrobić piwo w domu? Przeczytaj na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 13 marca 2016 ....jakie to jest proste.. :-)))) Ja jednak polecam moj przepis dla smakoszy
https://smaker.pl/przepis-jak-zrobic-dobre-piwo,108616,bozka44.html

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń