Do góry

Konkursy

Jakie danie ugotujesz z wykorzystaniem whisky?

Już 12 października rozpocznie się festiwal Whisky Live Warsaw. Aby wygrać zaproszenia na to wydarzenie, weź udział w naszym konkursie.

W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata.

Jeśli chcesz wygrać zaproszenie na Festiwal, opowiedz nam, jakie danie przygotowałbyś z wykorzystaniem whisky.

Konkurs zakończony.

Lista laureatów poniżej.

Bartek C.

"Stek w sosie Whisky

Składniki:
- Sztuka grubego, poprzecinanego widocznie tłuszczem steka z antrykotu,
- 50-100gr Whisky, gatunek bez znaczenia, ale ze względu na charakter potrawy dobrze sprawują się tu niedrogie burbony (Jack Daniels, Jim Beam). Ilość trunku zależy tak naprawdę od wielkości patelni - będzie bardzo szybko parował,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka masła, może być z dodatkiem jakiegoś zioła lub czosnku,
- łyżka śmietany 18%,
- gałązka rozmarynu,
- ząbek czosnku,
- oliwa, sól (gruboziarnista, różowa, morska - generalnie lepszy gatunek soli), pieprz świeżo mielony i czosnek granulowany do przyprawienia mięsa.

Porządny kawał wołowiny z sosem idealnie nadającym mu westernowego charakteru. Tak przygotowany stek jest chrupiący na zewnątrz i niesamowicie soczysty w środku.
Przygotowanie:
Z uwagi na to, że przygotowując steki "timing" jest kluczowy warto sobie przygotować składniki odrobinę wcześniej, i mieć je pod ręką. Po pierwsze wyciągamy steka z lodówki co najmniej 30 minut przed smażeniem. Przygotowujemy patelnię (najlepiej ciężką, żeliwną ale patelnia grillowa lub zwykła z grubym dnem też wystarczy) i stawiamy ją na największy palnik ustawiony na maksymalną temperaturę (patelnia musi być tak gorąca, aby niemożliwe było trzymanie nad nią otwartej dłoni). Steka najpierw osuszamy ręcznikiem papierowym a potem obficie posypujemy solą, czosnkiem granulowanym i świeżo mielonym pieprzem po czym nacieramy delikatnie oliwą z oliwek.
Upijamy kropelkę whisky aby upewnić się, że jest pierwszorzędnej jakości.
Mięso kładziemy na uprzednio skropioną oliwą, rozgrzaną do granic możliwości patelnię. Dokładamy też gałązkę rozmarynu i rozgnieciony nożem czosnek (razem ze skórką). Po ok 3 minutach (zależnie od pożądanego stopnia wysmażenia - 3 minuty powinno dać średnio krwisty stek i umożliwić spokojne wzięcie jeszcze łyka lub dwóch whisky) obracamy mięso i kładziemy na niego po łyżeczce masła i miodu, które to powinny się zacząć topić. Gdzieś po minucie nachylamy lekko patelnię i łyżką polewamy mięso sokami, które się wytworzyły. Po kolejnych dwóch minutach (w sumie po 6 minutach smażenia, 3 po każdej ze stron) zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło (ja odkładam na ciepły talerz, który stawiam w roku kuchenki, w rozsądnej odległości od rozpalonej patelni). Stek generalnie powinien odpoczywać przynajmniej tyle czasu ile był smażony na jednej ze stron. Dokładnie tyle, ile potrzebne jest nam na zrobienie sosu.
Do pozostałych po smażeniu soków na wciąż gorącej patelni dolewamy to co nam zostało w szklance z whisky (w razie potrzeby uzupełniamy szklankę trunkiem). Teraz trzeba działać szybko, ponieważ alkohol momentalnie zacznie parować, ale zaczyna się też najbardziej efektowna część całego procesu. Wydzielające się z patelni opary należy podpalić. Bez strachu - wybuch co prawda będzie efektowny, ale nie wytworzy na tyle dużej temperatury aby spalić wam kuchnię. Po kilku sekundach płonięcia wystarczy mocniej dmuchnąć aby ugasić płomienie. Dzięki temu sos nabierze specyficznego smaku whisky, ale nie będzie w nim czuć gorzkiego alkoholu. Wyłączamy ogień spod patelni i dodajemy łyżkę śmietany mieszając energicznie, aby całość się połączyła. Jeżeli zbyt dużo alkoholu wyparuje podczas wypalania (lub degustowania) można na patelnię dolać trochę ciepłej wody przed dodaniem śmietany. Czosnek i rozmaryn wykonały już swoją pracę, więc pozbywamy się ich z patelni aby nie przeszkadzały.
Przekładamy stek na czysty talerz i zależnie od własnego gustu albo polewamy go sosem whisky, albo podajemy sos w kokilce do maczania mięsa. Ważne, aby całość podać od razu, ponieważ sos traci wiele po ostygnięciu lub odgrzaniu. Nie wspominając już o tym, że odgrzewanie steka to karygodny proceder." 
Smacznego.

Pani Agnieszka R.

"Pralinki z whisky
Składniki:
-2, 3 tabliczki gorzkiej czekolady
-3 łyżki whisky , kilka łyżek śmietany 36%, 3 łyżki miodu

Przygotowanie: gorzką czekoladę roztapiamy. W osobnym garnku mieszamy śmietankę, cukier oraz whisky. Gdy czekolada się roztopi, wykładamy masę w foremki. Następnie na ok 10 min wstawiamy do zamrażarki. Wkładamy ponownie na 10 min do zamrażarki. Wyjmujemy i nakładamy drugą warstwę czekolady. Następnie nalewamy nadzienie ze śmietanki oraz whisky do 3/4 wysokości pralinek. Znowu ląduje wszystko do lodówki. Po upływie 20 minut wyjmujemy z zamrażalki nasze foremki i zalewamy resztą czekolady, wyrównując powierzchnię.

Można również do pralin dodać odrobinę malin, lub wiśni do środka wówczas smak pralinek będzie owocowy, można do woli eksperymentować z nadzieniem, ale nie z Whiski - nigdy nie zmieniajmy na nic tańszego i gorszego!"

Pani Magdalena W.

"Eton Mess dla dorosłych to deser jakby specjalnie wymyślony, aby uwydatnić smak whisky! O tej porze roku proponuję wykorzystać borówki amerykańskie, które należy macerować w szlachetnym napitku przez pół godziny, a następnie owoce w pięknych szklanych naczyniach układać (bez osączania oczywiście) i przekładać je bitą śmietaną oraz małymi bezami.
Warstw może być dowolna liczba, ale trzeba pamiętać, że po takim pucharku w samochodzie miejsce można zająć wyłącznie jako pasażer :)"



Jeśli nie widzisz formatki konkursowej. Prześlij nam swoją odpowiedź na adres: smaker@firma.interia.pl, w tytule maila wpisując Festiwal whisky.
_______________________________________________________________________________________

  • Administrator danych dla celów organizacji konkursu: Grupa Interia.pl sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Krakowie, os. Teatralne 9a więcej »
  • Dane kontaktowe inspektora ochrony danych: IOD@firma.interia.pl więcej »
  • Cel oraz podstawa przetwarzania danych: zgoda na uczestnictwo w konkursie organizowanym przez administratora danych oraz ich przetwarzanie na warunkach wskazanych w regulaminie konkursu
  • Informacje o dobrowolności podania danych: podanie danych osobowych przez uczestników jest dobrowolne, aczkolwiek niezbędne do uczestnictwa w konkursie, w tym weryfikacji przez administratora danych, czy uczestnik spełnia warunki udziału w konkursie oraz do jego przeprowadzenia zgodnie z regulaminem konkursu
  • Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych: każdy uczestnik ma prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych i rezygnację z uczestnictwa w konkursie, co jednak nie będzie równoznaczne z tym, że przetwarzanie danych do czasu wycofania zgody było niezgodne z prawem
  • Odbiorcy danych: dane mogą zostać przekazane podmiotom dokonujących na zlecenie administratora danych czynności związanych z organizacją konkursu (np. wysyłka nagród)
  • Okres przechowywania danych: dane uczestników konkursu będą przetwarzane przez okres trwania konkursu, a następnie, poza danymi zwycięzców konkursu, zostaną poddane anonimizacji; dane zwycięzców konkursu będą przetwarzane po zakończeniu konkursu w celach ewentualnego wykonywania licencji udzielonej zgodnie z regulaminem konkursu, w prawnie uzasadnionych interesach administratora danych (dochodzenia roszczeń do czasu ich przedawnienia) oraz do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów prawa (podatkowego i rachunkowości)
  • Prawa podmiotu danych: prawo dostępu, poprawiania lub żądania usunięcia danych, wniesienia skargi do organu nadzorczego, a także inne prawa, których opis znajduje się tutaj

 

 

Następna strona >>

1 2

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 19 września Ugotuje Whisky z woda - wstrzasnieta, nie mieszana :-P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń