Jakie owoce morza warto jeść i dlaczego?

Niektórzy twierdzą, że owoców morza lepiej unikać, gdyż ich spożywanie grozi zatruciem. Inni przekonują, że ze względu na obecność kwasów omega-3 i niską kaloryczność, powinny stanowić podstawę diety osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Kto ma rację? Przedstawiamy wady i zalety spożywania owoców morza.

Dieta śródziemnomorska wychwalana jest przez dietetyków za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika oraz witamin i minerałów. Głównym źródłem białka u mieszkańców Południowej Europy są właśnie ryby i owoce morza. Wiele się mówi również o Japończykach, którzy przeważnie nie mają problemów z otyłością i cieszą się długowiecznością. Podstawą ich diety są ryby, owoce morza i wodorosty. Czy zatem, by cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy wzbogacić naszą dietę o krewetki, ośmiornice i kraby?

Ostrygi

Nie ma lepszego źródła cynku niż ostrygi. Z tego powodu ich spożywanie zaleca się osobom, mającym problem z podwyższonym poziomem tzw. złego cholesterolu, a także z potencją. Nie od dziś wiadomo, że są skutecznym afrodyzjakiem. W dodatku stanowią cenne źródło białka. Należy jednak pamiętać, że najwięcej cudownych właściwości mają w wersji na surowo i właśnie w ten sposób najczęściej się je podaje. Uważajmy na nieświeże ostrygi, gdyż łatwo o zatrucie pokarmowe. Muszla powinna być ściśle zamknięta, jeśli jest uchylona, oznacza to, że ostryga jest martwa i nie nadaje się do spożycia.

Zdecydowaną większość spożywanych przez Polaków owoców morza stanowią krewetki. Kupując je w marketach, warto wybierać te dzikie. Krewetki hodowlane mają dużo gorszą jakość, często przetrzymywane są w zanieczyszczonych zbiornikach, tymczasem owoce morza przez zdolność do filtrowania wody, kumulują w swoich organizmach toksyny. W dodatku przez ograniczone możliwości ruchu krewetki nabierają tkanki tłuszczowej i zaczynają chorować. Wtedy hodowcy podają im antybiotyki. Dlatego lepiej zwracać uwagę na to, skąd krewetki pochodzą i wybierać te poławiane w ich naturalnym środowisku.

Pamiętajmy, że produkt zwany paluszkami krabowymi nie ma nic wspólnego z tym skorupiakiem. Jest to po prostu zmielone mięso różnych ryb, nieco przypominające kształtem odnóża kraba. Prawdziwego skorupiaka można kupić w puszkach czy w słoikach. Oczywiście najlepiej postarać się o kraba żywego, jednak ze względu na to, że po wyłowieniu bardzo krótko nadaje się do spożycia, niestety w Polsce jest trudnodostępny. Ewentualnie możemy kupić kraba mrożonego lub w całości pakowanego próżniowo. Jego mięso zawiera sporo pełnowartościowego białka, magnez i potas. W dodatku jest źródłem witaminy B12 oraz C.

Uchodzą za wykwintny przysmak podawany jedynie w najlepszych restauracjach. Podobnie jak kraby, homary przyrządzane są, kiedy jeszcze żyją. Nie dość, że zachwycają smakiem, to jeszcze są niskokaloryczne i cenione za wartości odżywcze. Mięso tych skorupiaków zawiera spore ilości witamin B i E. W dodatku bogate jest w miedź, selen, cynk i fosfor oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym usprawnia pracę mózgu i nerek, reguluje pracę tarczycy, poprawia odporność, działa odmładzająco i upiększająco na skórę, włosy i paznokcie. Mięso homara, a także ryb i innych skorupiaków zaleca się osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu.

W kuchni najbardziej ceni się jej odnóża. Niełatwo ją przyrządzić, jednak właściwie podana ośmiornica ma delikatne i niezwykle smaczne mięso. Najlepiej smakuje gotowana we własnych sokach lub w winie. Nieodpowiednio przyrządzona stanie się gumowata, dlatego należy zwrócić uwagę na czas obróbki termicznej, który powinien być albo krótki, albo bardzo długi. W Polsce najczęściej możemy spotkać ośmiornicę mrożoną. Dostępne są również macki w zalewie sprzedawane w puszkach. Mięso ośmiornicy zawiera potężną dawkę żelaza, dlatego szczególnie zalecane jest osobom cierpiącym na anemię. Dzięki dużej ilości białka jest daniem pożywnym, z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 sprawiają, że idealnie nadaje się dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.

Owoce morza zawierają mnóstwo witamin i minerałów, są produktami wysokobiałkowymi z dobroczynnymi kwasami omega-3 o niskiej zawartości węglowodanów, dlatego są pożywne, a jednocześnie zdrowe i nietuczące. Należy jednak pamiętać, by kupować je jedynie ze sprawdzonych źródeł, najlepiej krótko po wyłowieniu. Nieświeże i zanieczyszczone owoce morza mogą powodować zatrucia.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 615

60 min
2
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 1134

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4