Do góry

Newsy

Jedzenie tylko dla odważnych

Zjedzenie niektórych potraw wymaga od nas nie tylko mocnego żołądka, ale także nerwów ze stali. Gdy analizuje się ich skład,można odnieść wrażenie, że gotujący je kucharz, zamiast „przygotuję ci coś pysznego”, chciał raczej powiedzieć „mogę się założyć, że tego nie zjesz”.

Fot. 123RF

Niemalże w każdym regionie świata znajdziemy niezwykłe dania, które większość z nas zaszufladkowałaby jako „ekscentryczne". Część z nich szczególnie wybijają się na tym tle, przypominając raczej wymysł reżysera filmów grozy niż kucharza. Mimo wszystko, mają one wielu fanów, a w krajach z których pochodzą uznaje się je za najprawdziwsze rarytasy. Ale czy wy odważylibyście się ich spróbować?

1. Ser z dodatkami

Z ekstremalnymi przysmakami kojarzą nam się głównie kraje azjatyckie, jednak poszukując kulinarnych doznań nie musimy wybierać się aż tak daleko. Może nam je zagwarantować chociażby wycieczka do Włoch w celu skosztowania słynnego Casu Marzu. Jest to ser wytwarzany z owczego mleka, który w ostatnim etapie produkcji wystawia się na powietrze, aby muchy złożyły w nim jaja. Gdy wylęgnie się z nich mała armia larw, uruchomiony zostaje proces fermentacji i gnicia, który ponoć nadaje Casu Marzu unikalny smak. Oczywiście chyba nie musimy wspominać, że przed podaniem sera gościom nikt nie zaprząta sobie głowy usuwaniem larw, skaczących po całym posiłku? Ze względów zdrowotnych, sprzedaż tego rarytasu została zakazana, jednak w dalszym ciągu można znaleźć miejsca we Włoszech, gdzie Casu Marzu bywa nielegalnie serwowany poszukiwaczom kulinarnych przygód.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń