Jedziemy do Włoch!

Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie.

Fot. 123RF/Picsel

Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale...


Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!

 

Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji Emilia-Romana. To nic innego jak charakterystyczna tortilla z placków pszennych i odpowiedniego, typowo włoskiego, nadzienia. Do piadini trafia sos pomidorowy, ser, z reguły mozarella, włoskie wędliny - kiełbasa, salami, czy pieczona wieprzowina, czyli porchetta. Piadina występuje też w wersji na słodko, z dżemem czy kremem orzechowym. Co ciekawe od 2008 roku ów przysmak można zamówić w polskich wagonach restauracyjnych... WARS.


Gdzie szukać piadiny? Rimini, Cesena, a także San Marino, w charakterystycznych kioskach, zwanych piadineria.


Klasyczną włoską zupą jest minestrone - od włoskiego minestro - zupa. Popularna na całym półwyspie apenińskim i różniąca się składem w zależności i od regionu i od pory roku. W skrócie, minestrone to doskonały bulion mięsny lub warzywny, z kawałkami świeżych, lekko podgotowanych warzyw. Najczęściej znajdziemy w nim cukinię, fasolkę szparagową, marchew, groszek, szpinak czy brokuły.


Gdzie szukać minestrone? Polecamy Ligurię skąd pochodzi minestrone alla genovese, dodatkowo doprawiane pesto.

 

Przepis na minestrone? Kliknij!

 

Zamiast makaronu - bo bez trudu znajdziemy go w każdej włoskiej restauracji - sięgnijmy po ryż, czyli risotto. Prawdziwe risotto powstaje ze specjalnych odmian ryżu, które najpierw szklimy na maśle z cebulą, a następnie dusimy podlewając bulionem. Risotto doprawiamy winem i parmezanem, a podajemy na (niemal) tysiąc sposobów.


Gdzie szukać dobrego risotto? Na początek jedziemy do Mediolanu, gdzie zamawiamy risotto alla milanese - w uroczym żółtym kolorze, doprawione szafranem. Warto też udać się nad Adriatyk i skosztować risotto marinara - ze świeżymi pomidorami i świeżymi owocami morza.

 

Więcej pomysłów na risotto? Kliknij!


Skoro już o owocach morza mowa... Nie sposób pojechać do Włoch i nie spróbować świeżych kalmarów, małży, czy krewetek. Włosi najczęściej dodają je do pizzy czy makaronu. I choć uprzedzaliśmy, że o tych klasycznych daniach pisać nie będziemy, to dla pewnego makaronu zrobimy wyjątek. Wiąże się z nim bowiem ciekawa historia. Paccheri to rury makaronowe o imponującej średnicy, w których podobno w okresie renesansu szmuglowano czosnek do Prus - rząd bowiem zakazał importu doskonałego czosnku włoskiego, by chronić swoich rolników.


Paccheri ai frutti di mare to doskonały makaron pełen delikatnych skorupiaków, w sosie pomidorowym, doprawiony ziołami. Gdzie szukać? Nad morzem!


Włosi nie gęsi i swoje pierogi mają... Ponoć w pierogi - znane jako ravioli - potrafią zapakować wszystko. I faktycznie, mimo że do najpopularniejszych należą nadzienia na bazie sera ricotta oraz szpinaku, to w ravioli znajdziemy znacznie więcej. Polecamy - dla wielbicieli swojskich smaków - ravioli di patate e salsiccia, z ziemniakami i kiełbasą, dla ciekawych nowości - ravioli z anchois i rodzynkami, podawane w sosie z karczochów doprawionych świeżym tymiankiem, czy ravioli z jesiotra w sosie krewetkowym, a dla łasuchów - ravioli di Nonna Ersilia, z ricottą na słodko, posypane cynamomem.


Gdzie szukać ravioli? Tam gdzie pierogów w Polsce, czyli wszędzie. Regionalne odmiany różnią się nadzieniem.

 

Sprawdzony przepis na ravioli. Kliknij!


A na deser jedziemy na Sycylię. Garnitur w prążki, kapelusze typu panama, ciemne okulary i cannoli - nie mylić z canelloni. Cannoli to ciastka-rurki. Nadziane są kremem na bazie ricotty, który smakuje cynamonem, wanilią i nutami pomarańczy. Do kremu często dodaje się siekane pistacje, kandyzowane owoce czy wiórki z gorzkiej czekolady.

 

Poznaj ponad 200 pomysłów na spaghetti. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 278

60 min
9
>60 min
2
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 431

15 min
12
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 143

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 841

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1