Do góry

Dania główne Przepis na:

risotto z krewetami

risotto z krewetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1330

Dodano:

Odsłon: 419

nic tak nie uczy cierpliwości w kuchni jak przygotowanie risotto ;-)))

Składniki

  • ryż do risotto 200g
  • krewetki tygrysie 12 szt.
  • Masło
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • białe wino 200 ml
  • zielona pietruszka
  • parmezan
  • świeży szpinak garść
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 6 ząbków
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • gorący bulion ( np.z rosołu dzień wcześniej )
  • 1 mała świeża papryczka peperoni
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w rondelku na moim ulubionym miksie masło-oliwa z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę
    następnie wsypujemy ryż,mieszamy wszystko delikatnie,pomału tak aby wszystkie ziarenka ryżu złapały miks tłuszczu i tak przesmażamy ok.5 minut do momentu aż ryż nabierze szklistości

  2. następnie cały czas mieszając nasz ryż dolewamy pomalutku białe wino i tu dalej mieszamy aż wino odparuje- dodanie wina nadaje niepowtarzalnego aromatu i charakteru
    dalej wlewamy po parę łyżek gorącego bulionu,cały czas mieszamy....mieszamy...dolewamy bulion...mieszamy...mieszamy ...dolewamy bulion i tak w kółko aż ryż będzie miał pożądaną konsystencję czyli bajecznie kremowy i delikatnie al dente w środku
    kolejne porcje bulionu w czasie w/ w mieszania dodajemy po wchłonięciu przez ryż porcji poprzedniej

  3. kolejny i zarazem ostatni etap to dodanie do ryżu wcześniej startego parmezanu i masła-parę łyżek jednego i drugiego
    i o to chodzi ...tu właśnie po delikatnym przemieszaniu,ponownym mieszaniu ( powolne mieszanie na ogniu to ulubiona kwestia w naszym risotto...tak przygotowywany ryž to uwielbia ) otrzymujemy cudownie kremowe,obłędnie smaczne risottowe cudo ;-)))
    a i jeszcze w tym ostatnim etapie dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę

  4. dodanie krewetek to już tylko formalność ;-)
    wcześniej rozmrożone i oczyszczone podsmażamy na zmiażdżonym czosnku i miksie olej -masło z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki peperoni
    dodajemy sól,pieprz
    odsączone dodajemy do naszego risotta jeszcze z odrobiną pietruszki i przypraw,mieszamy i podajemy od razu
    dekorujemy listkami świeżego szpinaku

    I gotowe ;-)

    Życzę smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń