Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nic tak nie uczy cierpliwości w kuchni jak przygotowanie risotto ;-)))
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2816
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1917
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 739
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2816
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1917
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 739
Składniki
w rondelku na moim ulubionym miksie masło-oliwa z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę następnie wsypujemy ryż,mieszamy wszystko delikatnie,pomału tak aby wszystkie ziarenka ryżu złapały miks tłuszczu i tak przesmażamy ok.5 minut do momentu aż ryż nabierze szklistości
następnie cały czas mieszając nasz ryż dolewamy pomalutku białe wino i tu dalej mieszamy aż wino odparuje- dodanie wina nadaje niepowtarzalnego aromatu i charakteru dalej wlewamy po parę łyżek gorącego bulionu,cały czas mieszamy....mieszamy...dolewamy bulion...mieszamy...mieszamy ...dolewamy bulion i tak w kółko aż ryż będzie miał pożądaną konsystencję czyli bajecznie kremowy i delikatnie al dente w środku kolejne porcje bulionu w czasie w/ w mieszania dodajemy po wchłonięciu przez ryż porcji poprzedniej
kolejny i zarazem ostatni etap to dodanie do ryżu wcześniej startego parmezanu i masła-parę łyżek jednego i drugiego i o to chodzi ...tu właśnie po delikatnym przemieszaniu,ponownym mieszaniu ( powolne mieszanie na ogniu to ulubiona kwestia w naszym risotto...tak przygotowywany ryž to uwielbia ) otrzymujemy cudownie kremowe,obłędnie smaczne risottowe cudo ;-))) a i jeszcze w tym ostatnim etapie dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę
dodanie krewetek to już tylko formalność ;-) wcześniej rozmrożone i oczyszczone podsmażamy na zmiażdżonym czosnku i miksie olej -masło z dodatkiem drobno pokrojonej papryczki peperoni dodajemy sól,pieprz odsączone dodajemy do naszego risotta jeszcze z odrobiną pietruszki i przypraw,mieszamy i podajemy od razu dekorujemy listkami świeżego szpinaku I gotowe ;-) Życzę smacznego :-)