Do góry

Newsy

Kiszenie ogórków - o czym musisz wiedzieć?

Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą.

Fot. 123RF

Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo lubimy kiszone ogórki? Powodów może być wiele, jednak na pierwszy plan wybijają się ich walory smakowe oraz wyjątkowe właściwości odżywcze.

Jak ogórki kiszone wpływają na nasze zdrowie?

Kiszone ogórki doskonale wzmacniają nasz organizm, a do tego zwiększają jego odporność. Ze względu na zawartość acetylocholiny, mogą również pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje odżywcze pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

 

Zobacz też: Ogórki gruntowe - jak je uprawiać? Kliknij!

Ogórki gruntowe - jak je uprawiać?

W jaki sposób przygotować idealne ogórki kiszone?

Zrobienie dobrych ogórków kiszonych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam kulinarny sukces. Na co zwracać uwagę podczas kiszenia?

Ogórki

Ich jakość jest kluczowa. Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi kiszonkami, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku, warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła, a najlepszym pomysłem będzie wyhodowanie ich samodzielnie. Jeśli jednak nie posiadacie własnej działki, postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami.

Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. W środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się wolne przestrzenie, przez które kiszonki będą puste i niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.

Dodatki

To właśnie dzięki nim ogórki kiszone zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze kiszonki powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, zawierającego czosnek, chrzan oraz koper. Nasze babcie dodawały do ogórków kiszonych także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy smak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.

Woda

W przypadku kiszenia ogórków, woda jest dla nas istotna z dwóch powodów. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby wszystkie produkty, które będziemy kisić (w tym także przyprawy, takie jak koper i liście) dokładnie umyć. W przeciwnym razie, w naszych kiszonkach znajdą się zanieczyszczenia, które je doszczętnie zrujnują. Warto również pamiętać, że woda z której przygotujemy zalewę powinna być czysta i przegotowana, natomiast chlorowana woda wprost z kranu nie wpłynie pozytywnie na jakość kiszonek.

Naczynie

Wbrew pozorom naczynie w którym kisimy ogórki również ma duże znaczenie. Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki, które wcześniej dokładnie umyjemy i wyparzymy. Jeśli używacie weków, koniecznie sprawdźcie czy wszystkie gumki są w nich całe. W przypadku zakrętek, warto co roku zainwestować w nowe, gdyż nawet odrobina rdzy lub zanieczyszczeń może zepsuć przetwory.


Pobierz darmową aplikację Smaker.pl! Kliknij!

Pobierz darmową aplikację Smaker.pl

O czym jeszcze należy pamiętać?

Ogórki powinniśmy układać w dużym słoju, możliwie jak najciaśniej, tuż obok siebie. Po dodaniu przypraw, możemy zalać je przygotowaną wcześniej zalewą. Pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to dokładnie - woda powinna dokładnie je przykrywać, gdyż w przeciwnym razie pokryją się pleśnią lub zgniją. Powinniśmy o to dbać nie tylko na początku kiszenia, ale również przy wyjmowaniu ogórków do spróbowania.

Pamiętajcie, że za proces kiszenia ogórków odpowiadają bakterie, które podczas pasteryzacji są zabijane przez temperaturę. Z tego prostego powodu nie powinniśmy pasteryzować ogórków kiszonych. Wystarczy, że bardzo dokładnie je zakręcimy i zachowamy wszystkie wcześniej opisane zasady higieny. Jeśli słoiki zaczną „syczeć" lub będzie wydobywać się z nich piana, będzie to znak, iż zostały niedokładnie dokręcone lub naczynie do kiszenia było uszkodzone. Wówczas lepiej przygotować kolejny słoik.

 

Jaki przepis na ogórki kiszone jest najlepszy? Nasi użytkownicy mają na nie mnóstwo pomysłów. Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.

Ogórki kiszoneOgórki kiszoneOgórki kiszone inaczejOgórki kiszone w słoikachOgórki kiszone (małosolne) StasiOgórki kiszone z chilli

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olmer_xc 25 sierpnia 2015 Co za glupota. NAczynia wyparzyc, a ogorki nie? Skoro ogorki moga byc tlyko oplukane woda to po co wyparzac naczynia?

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madziara496 25 sierpnia 2015 I nadal nie uzyskałam odpowiedzi ! dlaczego ogórki są puste w środku ! Wszystko do kiszenia ogórków jak i ogórki mam ze swojego ogrodu bez nawozów ! a i tak robią się puste ! "( Odpowiedzi: 4 ▼

98 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń