Dlaczego ogórki są puste w środku? Ten trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, by przygotowane przez ciebie ogórki nie były puste w środku? Zrobienie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Sprawdź, dlaczego ogórki są puste w środku i jak tego uniknąć.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co niemiara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na naszych stołach królują ogórki małosolne, które z czasem ustępują miejsca kiszonym. Niestety, czasami po odkręceniu słoika z własnoręcznie przygotowanymi ogórkami, czeka cię przykra niespodzianka. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego ogórki są puste w środku.

Sprawdź także: Pasteryzowanie weków w zmywarce. Sprytny i wygodny sposób na pasteryzację przetworów

Jak ogórki małosolne wpływają na nasze zdrowie?

Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, doskonale wzmacniają nasz organizm, a do tego zwiększają jego odporność. Ze względu na zawartość acetylocholiny, mogą również pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje odżywcze pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

Czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.

Zalewa do ogórków: złota proporcja

Jak przygotować idealną zalewę do ogórków? To właśnie od niej zależy smak naszych przetworów. Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możesz przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.

Dlaczego ogórki są puste w środku?

Najczęściej ogórki są puste w środku, ponieważ do kiszenia użyto zbyt dużych egzemplarzy. Inną przyczyną może być to, że ogórki zbyt długo czekały na przetworzenie, najlepiej przygotować przetwory od razu po powrocie z zakupów. Ogórki składają się głównie z wody, dlatego z upływem czasu więdną, tracą swoją masę, co może powodować powstawanie dziur. Warto także unikać ogórków, które mają ciemną skórkę, taki kolor oznacza, że użyto do nich zbyt dużo nawozów sztucznych. Przydatną informację może być również to, by przygotowując ogórki ciasno upychać je w słoiku, taki zabieg pomoże uniknąć ci niechcianych pustych przestrzeni. 

Niestety czasami, pomimo że będziemy przestrzegać wyżej wymienionych zasad, ogórki i tak będą puste w środku. Może być to spowodowane wówczas sposobem, w jaki były nawożone. 

Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku?

To jeden z najczęstszych problemów, z jakimi spotykamy się w trakcie kiszenia ogórków. Na szczęście możemy temu zapobiec. Postaraj się zakupić ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. Aby upewnić się, że ogórki będą jędrne, możesz przed rozpoczęciem kiszenia, namoczyć je w zimnej wodzie. Pamiętaj również, by przechowywać przetwory w zimnym i zacienionym miejscu. 

W jaki sposób przygotować idealne ogórki?

Przygotowując ogórki, nie możesz również zapomnieć o dodatkach. Te mogą być bardzo różnorodne, w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Niektórzy dodają do nich ostre papryczki lub zioła, z kolei inni decydują się na bardziej tradycyjne dodatki w postaci liści krzewów lub drzew. Jeżeli poszukujesz sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne i kiszone, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Małosolne Ogórki z Pepperoni

 Małosolne Ogórki z Pepperoni Zobacz przepis

Małosolne Ogórki z Pepperoni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne z miodem

 Ogórki małosolne z miodem Zobacz przepis

Ogórki małosolne z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Najlepsze ogórki małosolne

 Najlepsze ogórki małosolne Zobacz przepis

Najlepsze ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ogórki kiszone w słoikach

 Ogórki kiszone w słoikach Zobacz przepis

Ogórki kiszone w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ogórki kiszone

 Ogórki kiszone Zobacz przepis

Ogórki kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego ogórki są gorzkie? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Desery Prosty deserek ryżowy z owocami

Polecam prosty deserek z ryżu i owoców. Został mi ugotowany ryż wiec postano...

Odsłon: 202

30 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 76

15 min
5
Desery Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru

Chałwa domowa to bardzo szybka w przygotowania słodka i zdrowa przekąska, cho...

Odsłon: 3060

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

2
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0