Spis treści:
- Czy ogórki małosolne są zdrowe?
- Ile soli dać do zalewy do ogórków?
- Dlaczego ogórki są puste w środku?
- Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku?
- Przepisy na idealne ogórki
Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co niemiara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na naszych stołach królują ogórki małosolne, które z czasem ustępują miejsca kiszonym. Niestety, zdarza się, że po odkręceniu słoika z własnoręcznie przygotowanymi ogórkami, czeka cię przykra niespodzianka. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego ogórki są puste w środku.
Sprawdź także: Oto, co można zrobić ze skórek ogórka. Teraz już nie będziesz ich wyrzucać
Jak ogórki małosolne wpływają na nasze zdrowie?
Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, doskonale wzmacniają nasz organizm, a do tego zwiększają jego odporność. Ze względu na zawartość acetylocholiny, mogą również pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje odżywcze pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.
Czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?
Podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.
Zalewa do ogórków: złota proporcja
Jak przygotować idealną zalewę do ogórków? To właśnie od niej zależy smak naszych przetworów. Zbyt słaba solanka sprawi, iż nie ukiszą się one odpowiednio i będą narażone na zepsucie. Z kolei zalewa o zbyt mocnym stężeniu sprawi, że będą one niejadalne. Jaka jest więc złota proporcja? W tym wypadku warto trzymać się starej, babcinej zasady: na każdy litr wody dodajemy dużą, czubatą łyżkę soli. W ten sposób możesz przygotować dowolną ilość ogórków i za każdym razem wyjdą idealne.
Dlaczego ogórki są puste w środku?
Najczęściej ogórki są puste w środku, ponieważ do kiszenia użyto zbyt dużych egzemplarzy. Inną przyczyną może być to, że ogórki zbyt długo czekały na przetworzenie, najlepiej przygotować przetwory od razu po powrocie z zakupów. Ogórki składają się głównie z wody, dlatego z upływem czasu więdną, tracą swoją masę, co może powodować powstawanie dziur.
Warto także unikać ogórków, które mają ciemną skórkę, taki kolor oznacza, że użyto do nich zbyt dużo nawozów sztucznych. Przydatną informację może być również to, by przygotowując ogórki ciasno upychać je w słoiku, taki zabieg pomoże uniknąć ci niechcianych pustych przestrzeni.
Niestety czasami, pomimo że będziemy przestrzegać wyżej wymienionych zasad, ogórki i tak będą puste w środku. Może być to spowodowane wówczas sposobem, w jaki były nawożone.
Co zrobić, aby ogórki nie były puste w środku?
To jeden z najczęstszych problemów, z jakimi spotykamy się w trakcie kiszenia ogórków. Na szczęście możemy temu zapobiec. Postaraj się zakupić ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. Aby upewnić się, że ogórki będą jędrne, możesz przed rozpoczęciem kiszenia, namoczyć je w zimnej wodzie. Pamiętaj również, by przechowywać przetwory w zimnym i zacienionym miejscu.
W jaki sposób przygotować idealne ogórki?
Przygotowując ogórki, nie możesz również zapomnieć o dodatkach. Te mogą być bardzo różnorodne, w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Niektórzy dodają do nich ostre papryczki lub zioła, z kolei inni decydują się na bardziej tradycyjne dodatki w postaci liści krzewów lub drzew. Jeżeli poszukujesz sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne i kiszone, skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
2. Małosolne Ogórki z Pepperoni
Zobacz przepisMałosolne Ogórki z Pepperoni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ogórki małosolne z miodem
Zobacz przepisOgórki małosolne z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Najlepsze ogórki małosolne
Zobacz przepisNajlepsze ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ogórki kiszone w słoikach
Zobacz przepisOgórki kiszone w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Śniadanie latem robię w 2 minuty. Nie idzie w boczki, mam po nim wagon energii »
Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza »
Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata »