Oto, co można zrobić ze skórek ogórka. Teraz już nie będziesz ich wyrzucać

Lipiec to szczyt sezonu ogórkowego. Każda gospodyni, która zaprawia przetwory, z pewnością ma już na koncie przynajmniej kilka słoików małosolnych, a być może i kiszonych. Czy wiesz jednak, co można zrobić ze skórki ogórka? Okazuje się, że ma ona sporo cennych właściwości odżywczych, można ją również wykorzystać w kuchni i nie tylko.

Do czego wykorzystać skórkę ogórka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ogórki składają się głównie z wody, dlatego warto jeść je w szczególności w upalne dni. Warzywa te są lekkostrawne, niskokaloryczne, w 100 g zawierają jedynie ok. 15 kcal, bez obaw możesz je jeść również na diecie odchudzającej. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspierają usuwanie toksyn z organizmu, a także chroni organizm przed chorobami pęcherza. Oczywiście w sezonie ogórkowym najczęściej przygotowuje się ogórki małosolne i kiszone, świetnie smakują również w mizerii i przeróżnych sałatkach. Niektóre osoby obierają ogórka ze skórki, a szkoda. W ogórkowej skórce kryje się wiele cennych substancji odżywczych. Sprawdź, co można zrobić ze skórki ogórka. 

Sprawdź także: Obniża cukier, cholesterol, wspomaga odchudzanie. "Cudowna jagoda" idealna do kaszy lub owsianki

Jakie właściwości ma skórka ogórka?

W skórce ogórka znajdują się cenne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Zawarte w niej substancje zwane kukurbitacynami, które wykazują działanie antynowotworowe, między innymi w przypadku raka prostaty. To właśnie przez nie skórka ogórka może mieć gorzkawy smak. W ogórkach znajduje się również sporo potasu, przez co ma właściwości obniżające ciśnienie krwi, a także chroni organizm przed chorobami serca. 

Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii. Znajduje się w niej również witamina K, która odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także ma działanie przeciwmiażdżycowe. W skórce obecny jest również beta-karoten, który pomaga zadbać o wzrok, chroniąc go przed chorobami. 

Co można zrobić ze skórki ogórka?

Z ogórkowych skórek można między innymi wyczarować ocet, który sprawdzi się na przykład jako dodatek do sałatki. Będziesz potrzebować: słoik, sporą garść obierek z ogórków (trzy czwarte słoika), litr wody i cztery łyżki cukru. Wszystkie składniki należy dodać do słoika, który następnie trzeba przykryć ścierką. Tak przygotowane naczynie odstaw w chłodne, zacienione miejsce na około trzy tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wymieszać miksturę.

Ogórkowe skórki warto wykorzystać również do przygotowania domowego zabiegu upiększającego. Zimne skórki położone na twarz, nie tylko nawilżą skórę, ale i mogę zmniejszyć opuchliznę pod oczami. 

Co ciekawe, skórka z ogórków to świetny sposób na mrówki. Jeśli chcesz pozbyć się niechcianych gości, rozłóż ogórkowe skórki w pobliżu mrowiska oraz w miejscu, w którym najczęściej się pojawiają. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21527

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 75

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 332

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10