Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 112

Idealny dodatek do drugiego dania, niezastąpione w pysznej, letniej zupie ogórkowej czy też na kanapce z domowym pasztetem lub smalcem. Ogórki małosolne nie wymagają dużego nakładu pracy, a w każdej odsłonie smakują wybornie.

Składniki

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • koper 3 gałązki
  • czosnek ząbki 5 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Liść laurowy 5 szt.
  • Gorczyca 1 łyżeczka
  • chrzan korzeń 1 kawałek
  • Zalewa:
  • woda przefiltrowana 1 litr
  • sól 40 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw).

  2. Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń