Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do drugiego dania, niezastąpione w pysznej, letniej zupie ogórkowej czy też na kanapce z domowym pasztetem lub smalcem. Ogórki małosolne nie wymagają dużego nakładu pracy, a w każdej odsłonie smakują wybornie.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 728
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 75
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 728
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 75
Składniki
Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw).
Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.