Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1702
Dodano: 20.04.2011
Odsłon: 8741
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
► Pzygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy żeby sól się rozpusciła. ► Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy żeby ogórki znajdowały się pod wodą. ► Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu, wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). ► Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu (pasteryzujemy) przez około 10 - 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy żeby ostygły. Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu ( Np. Piwnicy )
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

tsobek 21 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Uwielbiamy małosolne :-) chętnie wypróbuje wersję z peperoni. Pasteryzuję ogórki kiszone od lat, jeszcze nigdy mi się nie zepsuły. Krótka paseryzaja zachowuje jędrność ogórków i hamuje kiszenie.2 Kto głosował? | Odpowiedz

malta14 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Jagienka masz 100% racje tak wlasnie to ma funkcjonowac ze w oczekiwanym i zyczonym momencie z pasteryzacja przerywa sie procesz kiszenia.1 Kto głosował? | Odpowiedz

malta14 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Jagienka masz 100% racje. Wlasnie tak to funkcjonuje z ta pasteryzacja w zyczonym momencie przerywa sie dalsze kiszenie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Slyszalam,ze ludzie robia ogorki wlasnie na zime malosolne...i wlasnie slyszalam,ze robia to poprzez pasteryzacje w momencie,gdy ogorki sa dla nich idealne...to moze byc 5 dni jak Pan podaje,ale moze byc krocej jak mowi kstr54.Wydaje mi sie,ze upodoban tyle ile ludzi,ale najwazniejsze dla mnie jest to,czy faktycznie sa delikanie ukiszone w zimie i czy przez te pasteryzacje nie robia sie miekkie?
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
5-8 dni to juz nie sa malosolne!!! a potem jeszcze gotowanie????(pasteryzowane), u mnie malosolne to: ogorki +sol+koper,+chrzan(ze sloika) tu gdzie mieszkam trudno o korzen,czosnek i zalewam wrzatkiem ,obciazam zgory, a rano moge juz chrupac,,natomiast za 2 dni to sa naprawde suer MALOSOLNE6 Kto głosował? | Odpowiedz

pixi 20 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
+1 Kto głosował? | Odpowiedz