Do góry

Bake off

Kolorowa trasa Małgosi

Małgosia postanowiła nasączyć biszkopt herbatą i rumem, a konfiturę przygotować z agrestu. To słodko-kwaśne połączenie jest na medal!

Biszkopt

5 jaj
szczypta soli
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao

Masa

200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
200 g serka mascarpone
1½ łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Konfitura z agrestu

400 g agrestu
152 g cukru drobnego
2 łyżeczki agaru
woda do rozpuszczenia agaru
1 kiwi

Polewa

100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady

Nasączenie

1 szklanka herbaty
1 szklanka rumu

Samochodzik

150 g lukru plastycznego w kolorach: czerwony, żółty, niebieski i szary
100 g lukru plastycznego w kolorach: czarny i biały

Biszkopt

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie sztywne, powoli wsypać cukier aż do otrzymania gęstej piany. Zwolnić obroty do minimalnych, dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Piec w termoobiegu w 170°C przez 30-40 minut. Ciasto sprawdzać patyczkiem - wyjąć, gdy będzie suchy.

Masa

Śmietankę 36% ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Połączyć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zmiksować na wolnych obrotach.

Konfitura z agrestu

Dokładnie umyć i odszypułkować agrest. Wycisnąć miąższ do garnka, podgrzać na średnim ogniu, dodać cukier. Zalać agar do napęcznienia (woda ma przykrywać agar). Po ośmiu minutach dodać go do agrestu, po czym gotować przez pięć minut. Agrest przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek. Kiwi obrać, pokroić w kostkę, dodać do konfitury. Zostawić do napęcznienia na 20 minut.

Polewa

Podgrzać śmietankę, zdjąć z palnika i dodać do czekolady. Odczekać 30 sekund, aby różnica temperatur się zmniejszyła. Mieszać szpatułką do połączenia się składników.

Nasączenie

Zagotować wodę, zrobić herbatę. Przelać ją do dużego, płaskiego naczynia, dodać rum, a następnie schłodzić.

Montaż

Wyciąć okrąg z biszkoptu i przekroić na pół. Włożyć do szkła i nasączyć. Posmarować konfiturą, następnie wyłożyć krem, a na górę położyć nasączony biszkopt. Deser polać polewą i wyszprycować odrobinę kremu ozdobną tylką.

Z masy cukrowej ulepić samochodziki, ozdobić po jednym na każdy deser.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń