Biografia prawdziwka" to książka, która każdego grzybiarza zaskoczy czymś, czego jeszcze nie wiedział. Można w niej przeczytać między innymi o tym:
- co wyróżnia prawdziwka spośród innych grzybów
- jakie są jego odmiany i ich cechy szczególne
- jak są zbudowane i co z tego wynika
- co łączy grzyby z drzewami i dlaczego ten związek jest bardzo ważny
- jaka jest kulinarna historia grzybów
- dlaczego Polska jest „prawdziwkowym rajem"
- jak przyrządzić pyszne potrawy z prawdziwków (cały rozdział z unikalnymi przepisami)
Odpowiadając na pytanie w poniższym formularzu masz szansę wygrać jedną z pięciu książek :Biografia prawdziwka".
Konkurs zakończony. Dziękujemy za zgłoszenia. Lista zwycięzców znajduje się poniżej.
Książki wędrują do:
Pani Haliny
"W mojej rodzinie grzyby zbieramy bardzo chętnie. Przygotowujemy z nich: jajecznicę (głównie kurki, choć czasem też z innym grzybkiem), sos grzybowy ( grzybki zagotować , dać odrobine przyprawy do zup, zagęścić mąką i jogurtem naturalnym albo śmietaną) grzybki w zalewie na zimę: Grzyby zalać wodą, dać troszkę soli i kroplę octu, gotować 15 min, odcedzić. Przygotować zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, 1-2 cebule, 3-4 ząbki czosnku. Wszystkie składniki marynaty zagotować, gorącym zalać ugotowane wcześniej grzyby, jeszcze chwilkę podgotować, gorące nakładać do słoików.
Najwięcej grzybów jednak suszymy, stosuję je później jako dodatek aromatyczny do zup oraz w okresie Świąt Bożego narodzenia przygotowuję żurek na wodzie, w której gotowały się grzyby, barszcz czerwony z uszkami z grzybów oraz pierogi z kapusta i grzybami. po prostu wcześniej namaczam bardzo dużo grzybów, w Wigilię je zagotowuję, gdy sa miękkie odcedzam i kroję drobno. Oddzielnie podsmażam cebulę. Część dodaję do ugotowanej kapusty i robię pierogi, z części robię uszka, do żurku też wrzucam jakiegoś grzybka."
Pani Magdaleny:
"Moje ulubione danie z prawdziwkami to ZALEWAJKA Z PRAWDZIWKAMI. Pochodzę z okolic Łodzi, a u nas regionalnym przysmakiem jest zalewajka (zupa). Moja babcia odkąd pamiętam dodaje do niej grzyby ( najczęściej podgrzybki, mix grzybów lub własnie prawdziwki). I odkąd pamiętam zawsze z garnka wyjadam te grzyby na potęgę ;) Prawdziwki nadają zalewajce cudownego aromatu i podbijają smak. To smak mojego dzieciństwa i smak jesieni."
Pani Gosi:
"Mój tato uwielbiał chodzić na grzyby i w naszym domu zawsze było ich od zatrzęsienia. Dlatego też grzyby u mnie są dodawane do praktycznie wszystkich dań. Uwielbiam gołąbki z dużą ilością grzybów, zupę grzybową, czy mięsne sosy z dodatkiem grzybów, albo pierogi z grzybami.
Niemniej jednak moje serce całkowicie skrada sos z prawdziwków na mleku. Podsmażaliśmy dużą ilość cebulki z odrobiną czosnku na maśle. Jak już cebulka się zeszkliła wrzucamy pokrojone prawdziwki i całość zalewamy mlekiem, tak aby wszystkie grzyby zostały nim przykryte. Wykończenie dania ma dwa sposoby. Pierwszy polega na doprawieniu jedynie solą i odrobiną pieprzu i podaniem z ziemniaczkami. Drugi natomiast polega na dodaniu sypkiego ryżu do całości i gotowaniu do momentu, aż ryż będzie miękki i gotowy do zjedzenia. Również doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Najwspanialsze dania z prawdziwków jakie jadłam!"
Pani Joanny:
"Moje ulubione danie z prawdziwkami, do tego własnoręcznie zebranymi, to dorsz duszony w śmietanie i grzybach. Filety dorsza obsmażamy na patelni (tak zwyczajnie). Robimy sos z dobrej śmietany (nie żałujemy śmietany) i świeżych (a zimą suszonych) prawdziwków. Doprawiam tylko sola i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu wkładam kawałki dorsza. Brytfannę wstawiam do piekarnika i duszę. Po upieczeniu, po całym mieszkaniu roznosi się aromat grzybów, a dorsz rozpływa się w ustach."
Pani Beaty:
"Kocham grzyby! Nie wiem tylko czy bardziej je zbierać czy jeść! Zapach koszyczka wypełnionego grzybami to chyba jedna z najpiękniejszych oznak jesieni. A jeśli już mamy zapas prawdziwków - to warto przerobić tego leśnego króla na pyszne danie, którego aromat pokochają wszyscy. A w połączeniu ze śmietanką i kruchym ciastem będzie jesiennym hitem kulinarnym.
Składniki:
200g mąki
100 g masła
szczypta soli
2 żółtka
1 duża cebula
70 dag świeżych prawdziwków
300 ml śmietanki
10 dag żółtego sera
pieprz
sól
olej
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z mąki, zimnego masła, soli i żółtek. Wstawiamy je do lodówki.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i prawdziwki, dodajemy śmietankę, czekamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy.
Schłodzone ciasto rozkładamy na formie do tarty, wstępnie podpiekamy. Wylewamy sos borowikowy, posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy z temperaturze 220 stopni przez 10 minut minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Tarta jest jeszcze pyszniejsza, jeśli posypiemy ją świeżą natką pietruszki."
_____________________________________________________________________________________________
Regulamin konkursu dostępny na następnej stronie.
- Administrator danych dla celów organizacji konkursu: Grupa Interia.pl sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Krakowie, os. Teatralne 9a więcej »
- Dane kontaktowe inspektora ochrony danych: IOD@firma.interia.pl więcej »
- Cel oraz podstawa przetwarzania danych: zgoda na uczestnictwo w konkursie organizowanym przez administratora danych oraz ich przetwarzanie na warunkach wskazanych w regulaminie konkursu
- Informacje o dobrowolności podania danych: podanie danych osobowych przez uczestników jest dobrowolne, aczkolwiek niezbędne do uczestnictwa w konkursie, w tym weryfikacji przez administratora danych, czy uczestnik spełnia warunki udziału w konkursie oraz do jego przeprowadzenia zgodnie z regulaminem konkursu
- Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych: każdy uczestnik ma prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych i rezygnację z uczestnictwa w konkursie, co jednak nie będzie równoznaczne z tym, że przetwarzanie danych do czasu wycofania zgody było niezgodne z prawem
- Odbiorcy danych: dane mogą zostać przekazane podmiotom dokonujących na zlecenie administratora danych czynności związanych z organizacją konkursu (np. wysyłka nagród)
- Okres przechowywania danych: dane uczestników konkursu będą przetwarzane przez okres trwania konkursu, a następnie, poza danymi zwycięzców konkursu, zostaną poddane anonimizacji; dane zwycięzców konkursu będą przetwarzane po zakończeniu konkursu w celach ewentualnego wykonywania licencji udzielonej zgodnie z regulaminem konkursu, w prawnie uzasadnionych interesach administratora danych (dochodzenia roszczeń do czasu ich przedawnienia) oraz do momentu wygaśnięcia obowiązku przechowywania danych wynikającego z przepisów prawa (podatkowego i rachunkowości)
- Prawa podmiotu danych: prawo dostępu, poprawiania lub żądania usunięcia danych, wniesienia skargi do organu nadzorczego, a także inne prawa, których opis znajduje się tutaj