Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pana Krzysztofa W. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pan Witold S. z Katowic (zobacz przepis), Pani Julianna B. z Lublina (zobacz przepis), Izabela K. z Warszawy (zobacz przepis) oraz Pan Józef P. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

 

Przepis Pana Krzysztofa W. z Kutna: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Potrzebne będą:

200 g makaronu Spaghetti no5 Barilla
2 duże ząbki czosnku 1 mała świeża papryka chili
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki natki pietruszki

Green curry

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
100 ml śmietany (minimum 22%)
250 g filetu drobiowego
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 limonka (lub 0,5 cytryny)
150 g pędów bambusa
100 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oliwy
sól

Przygotowanie sosu:

Myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w plastry i później na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwę. Podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i smażymy. W osobnym naczyniu łączymy mleko kokosowe, pastę curry i śmietanę do dokładnego wymieszania składników. Dodajemy sok i skórkę limonki. Zalewamy mięso i warzywa znajdujące się na patelni. Zmniejszamy moc palnika i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy kiełki fasoli i pędy bambusa. Solimy według upodobań.

Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy jak zacznie wrzeć. Makaron Barilla wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Należy pozostawić około 100 ml wody z gotowania makaronu. W tym czasie siekamy czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy paprykę chili i smażymy chwilę. Dodajemy makaron Barilla i mieszamy dokładnie, żeby pokrył się oliwą i przyprawiamy. Wlewamy część wody z gotowania i smażymy do odpowiedniego podgrzania makaronu. Na koniec mieszamy z posiekaną natką. Serwujemy razem z sosem green curry.

Zobacz zwycięski przepis Pana Witolda S. z Katowic, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 90

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25