Przepis Pana Witolda S. z Katowic:
Potrzebne będą:
Makaron Barilla Spaghetti - paczka
Mięso mielone z indyka - 400 g
Passata pomidorowa - 300 ml
1 świeży pomidor
1 papryka czerwona
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Papryka słodka w proszku
Papryka ostra w proszku
Oliwa z oliwek
Przyprawa do mięsa mielonego
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje.
W międzyczasie kroimy pomidora i paprykę w małe paski (wyjmujemy szypułki) i podsmażamy na oliwie. W czasie podsmażania przygotowujemy sos. Do dużej misy wlewamy passatę, dodajemy przyprawy (ilość wedle uznania - warto sprawdzać po dodaniu każdej) - bazylię, oregano, paprykę słodką, sól, pieprz i paprykę ostrą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podsmażone warzywa (warunkiem jest uzyskanie miękkiej skórki papryki) dorzucamy do przygotowanej passaty. Całość mieszamy.
Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso mielone, dodając sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.
W czasie smażenia powinna się gotować woda na makaron. Wrzucamy spaghetti Barilla i czekamy, aż się ugotuje. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do usmażonego mięsa. Całość należy dokładnie wymieszać.
Ostatnim krokiem jest dolanie sosu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut na ogniu. Gotowe danie warto udekorować np. pietruszką (swojsko) lub rukolą (włosko). Smacznego!
Zobacz zwycięski przepis Pani Julianny B. z Lublina, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!