Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Przepis Pana Witolda S. z Katowic:


Potrzebne będą:

Makaron Barilla Spaghetti - paczka
Mięso mielone z indyka - 400 g
Passata pomidorowa - 300 ml
1 świeży pomidor
1 papryka czerwona
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Papryka słodka w proszku
Papryka ostra w proszku
Oliwa z oliwek
Przyprawa do mięsa mielonego


Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje.

W międzyczasie kroimy pomidora i paprykę w małe paski (wyjmujemy szypułki) i podsmażamy na oliwie. W czasie podsmażania przygotowujemy sos. Do dużej misy wlewamy passatę, dodajemy przyprawy (ilość wedle uznania - warto sprawdzać po dodaniu każdej) - bazylię, oregano, paprykę słodką, sól, pieprz i paprykę ostrą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podsmażone warzywa (warunkiem jest uzyskanie miękkiej skórki papryki) dorzucamy do przygotowanej passaty. Całość mieszamy.

Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso mielone, dodając sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.

W czasie smażenia powinna się gotować woda na makaron. Wrzucamy spaghetti Barilla i czekamy, aż się ugotuje. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do usmażonego mięsa. Całość należy dokładnie wymieszać.

Ostatnim krokiem jest dolanie sosu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut na ogniu. Gotowe danie warto udekorować np. pietruszką (swojsko) lub rukolą (włosko). Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Julianny B. z Lublina, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 38

30 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25