Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Przepis Pana Józefa P. z Bydgoszczy


Potrzebne będą:

- makaron Barilla Spaghetti nr. 5,
- 400 g mielonej wołowiny,
- 150 g niewędzonego boczku,
- oliwa,
- 3 gałązki selera naciowego,
- 3 świeże pomidory,
- 2 kieliszki wytrawnego czerwonego włoskiego wina,
- 1 szklanka bulionu wołowego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 marchwie,
- 5 ząbków czosnku,
- tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sekretem dobrego spaghetti jest oczywiście... wino. Zatem na początek otwieram butelkę czerwonego wytrawnego włoskiego wina. Po lekkiej degustacji zabieram się do pracy. W drobną kostkę kroję cebulę oraz czosnek. Seler naciowy kroję w cienkie paski, a marchew ścieram na tarce. Dodaje ona słodkości oraz zapewnia odpowiednią gęstość. Do dużego garnka wlewam 4 łyżki oliwy i gdy jest gorąca wrzucam do niej cebulę. Szklę ją na mniejszym ogniu kilka minut, następnie wrzucam posiekany czosnek. Po 30 sekundach w garnku lądują seler oraz marchew. Zwiększam ogień i podsmażam ok. 5 minut. Następnie wyjmuję wszystko na talerz. Do garnka ponownie wlewam 1 łyżkę oliwy i wrzucam na rozgrzany tłuszcz posiekany w kostkę boczek. Podsmażam całość, aż tłuszcz się równomiernie wytopi. Następnie wyjmuję boczek na talerz z warzywami, dokładnie go odsączam. Na pozostałym w garnku tłuszczu z wytopienia boczku przesmażam mieloną wołowinę. Musi mieć ona temperaturę pokojową, wtedy pięknie się rumieni. Do zrumienionego mięsa wlewam 2 kieliszki wina. Po odparowaniu alkoholu ponownie wrzucam do garnka warzywa oraz boczek. Całość zalewam bulionem oraz całymi pomidorami. Na wolnym ogniu duszę ok. 3-4 h. W drugiej godzinie duszenia dodaję szklankę mleka oraz doprawiam tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieram przez ręce. Gdy sos jest już gęsty pod sam koniec wszystko dosalam i dopieprzam.

Podaję z ugotowanym al dente spaghetti Barilla.
Smacznego!!!

1 2 3 4 5
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 93

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1