Najlepsze przepisy na dania z dyni

Wyłoniliśmy laureatów III tygodnia konkursu!

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Małgorzaty J. z Kutna. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Katarzyny F. z Rzeszowa (zobacz przepis), Pani Anety G. z Warszawy (zobacz przepis), Moniki G. ze Świebodzina (zobacz przepis) oraz Pani Edyty G. z Brzeziny (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Przepis Pani Małgorzaty J. z Kutna: Spaghetti al tonno


Potrzebne składniki (przygotowanie dla 5 osób):

500 g makaronu Barilla spaghetti
250 g tuńczyka w wodzie
150 g sera feta
10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów
5 dużych pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 puszka groszku
3 łyżki pesto bazyliowego
2 łyżki startego parmezanu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
oliwa z oliwek
rukola
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory moczymy we wrzątku kilka minut.
2. Obieramy ze skórki i łyżeczką wyjmujemy nasiona.
3. Miąższ przeciskamy przez prasę do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
4. Odcedzamy groszek i tuńczyka.
5. Cebulę kroimy w kostkę.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
7. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy krótką chwilę.
8. Dodajemy szalotki i podsmażamy do zeszklenia.
9. Dodajemy przecier z pomidorów i pesto. Dusimy.
10. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
11. Do sosu dodajemy groszek i tuńczyka.
12. Kroimy drobno suszone pomidory i dodajemy. Mieszamy dokładnie i dusimy.
13. Przyprawiamy do smaku, według upodobań.
14. Dodajemy makaron i mieszamy intensywnie. Trzymamy na palniku do zagrzania makaronu.
15. W tym czasie kroimy oliwki w plastry i kruszymy fetę.
16. Makaron zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny i parmezan. Mieszamy chwilę.
17. Podajemy na gorących talerzach.
18. Nakładamy porcję. Posypujemy oliwkami i fetą. Układamy rukolę.
Smacznego;)

Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny F. z Rzeszowa , za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Placek z nadzieniem

Placek z ciasta naleśnikowego sam w sobie jest pyszny, a co będzie jak jeszcz...

Odsłon: 97

30 min
4
30 min
3

Przepis dnia

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 596

30 min
18
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 879

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2