Składniki:
75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego
2 łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 cebula
150 ml mleka
Olej do smażenia
Przygotowanie:
1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Cebulę jak najdrobniej posiekać. Dodać sól, pieprz, natkę pietruszki. Uformować kulki i lekko spłaszczyć - jak tradycyjne kotlety mielone.
2.Otoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistej barwy.
3.Serwować z grzankami z pieczywa tostowego, pszennymi bułkami do hamburgerów lub pieczonymi ziemniakami.
4.Burgery podawać gorące z ogórkiem konserwowym, świeżą cebulą i ulubionym sosem - np. majonezowo - czosnkowym.
Kotlety mielone / burgery ze śledzia norweskiego
Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Pieczeń wieprzowa z patelni
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
7
Dania główne
Pierogi z mięsem i świeżymi podgrzybkami
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
5
Śniadania
Najlepsze placki z rabarbarem
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1192
11
REKLAMA