Boże Narodzenie na słono

1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę!

Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno słodkie i kolorowe przekąski! Kruche ciasteczka w formie lizaków, oblane domowym lukrem z serka kremowego Hochland i kolorową posypką, będą świetną propozycją dla małych łasuchów, a przewiązane wstążeczką - kreatywnym dodatkiem do prezentu.

Kruche ciasteczka à la lizaki

Składniki:

  • 1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:

  • 1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 6255

>60 min
18
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5389

>60 min
32
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 13198

60 min
21
Przekąski Śledzie po białostocku

Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...

Odsłon: 4943

30 min
6

Przepis dnia

Desery Wilgotny piernik

Piernik nieodłącznie kojarzy się z powidłami śliwkowymi. W wielu klasycznych...

Odsłon: 41331

30 min
98