Do góry

Newsy

Kruche ciasteczka à la lizaki na Dzień Dziecka

1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę!

Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno słodkie i kolorowe przekąski! Kruche ciasteczka w formie lizaków, oblane domowym lukrem z serka kremowego Hochland i kolorową posypką, będą świetną propozycją dla małych łasuchów, a przewiązane wstążeczką - kreatywnym dodatkiem do prezentu.

Kruche ciasteczka à la lizaki

Składniki:

  • 1 bloczek sera kremowego Śmietankowego Hochland
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kolorowe drobinki cukrowe

Na lukier:

  • 1/2 bloczka serka kremowego Śmietankowego Hochland
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka (za wyjątkiem drobinek) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Blat podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwiatki, serduszka lub inne dowolne kształty. W każde wbijamy patyczek, układamy na papierze do pieczenia w odstępach. Pieczemy 14 minut w 190 °C. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier: serek kremowy, sok z cytryny i cukier puder ucieramy w mikserze na gładką masę. Każdego lizaka polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi drobinkami.

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń