Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Rewolucyjne podejście do tego, jak pory posiłków wpływają na zdrowie i życie.

Fot. materiały prasowe

Jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, wpływają na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się? Doktor Michael F. Roizen - autor bestsellerowych książek „New York Timesa" - i doktor Michael Crupain - odpowiedzialny za medyczną stronę talk-show „Dr Oz radzi" - przekonują, że wewnętrzny zegar kierujący m.in. porą zasypiania i budzenia się - wpływa także na przyswajanie tego, czym się żywimy. Książka „Chronodieta. Co kiedy jeść" właśnie pojawiła się na polskim rynku.

Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom.

Wystarczy zastosować kilka prostych zasad:

- dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu;
- nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa;
- pościć co najmniej 10-12 godzin na dobę;
- jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu;
- nie ulegać stereotypom żywnościowym.
***
Dr Michael Roizen w Cleveland Clinic odpowiada za fizyczne i psychiczne samopoczucie pacjentów. Był założycielem i kierował Wellness Institute w latach 2007-2017. Jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych i anestezjologii, a także autorem w sumie dziewięciu bestsellerowych książek, w tym czterech, które dotarły na sam szczyt listy „New York Timesa".

Wyróżniony nagrodą Emmy dr Michael Crupain jest szefem ekipy medycznej i producentem talk-show Dr Oz radzi. Wcześniej prowadził testy bezpieczeństwa żywności dla magazynu „Consumer Reports". Jest specjalistą w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Odbył staż specjalistyczny i uzyskał dyplom w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ted Spiker jest autorem lub współautorem ponad 20 książek, w tym wielu bestsellerów z listy „New York Timesa". Był redaktorem artykułów publikowanych na łamach magazynu „Men's Health", sam napisał setki tekstów o zdrowiu i sprawności fizycznej. Obecnie jest profesorem dziennikarstwa w Uniwersytecie Stanu Floryda.

Książka już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kurczak po wietnamsku

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie...

Odsłon: 2147483647

60 min
68

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Filipińczyk

Ciasto Filipińczyk to deser dla niezdecydowanych. Składa się z trzech rodzajó...

Odsłon: 18113

>60 min
32
60 min
5
Ciasta Szybkie domowe ptasie mleczko

Szybkie domowe ptasie mleczko przygotujesz jako apetycznie wyglądający deser...

Odsłon: 44702

30 min
62
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6494

60 min
17