Chronodieta

Rewolucyjne podejście do tego, jak pory posiłków wpływają na zdrowie i życie.

Fot. materiały prasowe

Jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, wpływają na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się? Doktor Michael F. Roizen - autor bestsellerowych książek „New York Timesa" - i doktor Michael Crupain - odpowiedzialny za medyczną stronę talk-show „Dr Oz radzi" - przekonują, że wewnętrzny zegar kierujący m.in. porą zasypiania i budzenia się - wpływa także na przyswajanie tego, czym się żywimy. Książka „Chronodieta. Co kiedy jeść" właśnie pojawiła się na polskim rynku.

Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom.

Wystarczy zastosować kilka prostych zasad:

- dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu;
- nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa;
- pościć co najmniej 10-12 godzin na dobę;
- jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu;
- nie ulegać stereotypom żywnościowym.
***
Dr Michael Roizen w Cleveland Clinic odpowiada za fizyczne i psychiczne samopoczucie pacjentów. Był założycielem i kierował Wellness Institute w latach 2007-2017. Jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych i anestezjologii, a także autorem w sumie dziewięciu bestsellerowych książek, w tym czterech, które dotarły na sam szczyt listy „New York Timesa".

Wyróżniony nagrodą Emmy dr Michael Crupain jest szefem ekipy medycznej i producentem talk-show Dr Oz radzi. Wcześniej prowadził testy bezpieczeństwa żywności dla magazynu „Consumer Reports". Jest specjalistą w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Odbył staż specjalistyczny i uzyskał dyplom w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ted Spiker jest autorem lub współautorem ponad 20 książek, w tym wielu bestsellerów z listy „New York Timesa". Był redaktorem artykułów publikowanych na łamach magazynu „Men's Health", sam napisał setki tekstów o zdrowiu i sprawności fizycznej. Obecnie jest profesorem dziennikarstwa w Uniwersytecie Stanu Floryda.

Książka już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10359

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 131

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12