Boże Narodzenie na słodko

Żyjemy w czasach, w których alergie są zjawiskiem dość powszechnym, a każdy z nas z pewnością zna osobę, cierpiącą na alergię pokarmową. Jednym z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najtrudniejszych do zdiagnozowania jej odmian jest alergia na mleko krowie i jego produkty. Równie niepokojącym zjawiskiem staje się coraz częściej nietolerancja mleka i laktozy.

W książce Gotowanie bez mleka doktor Florence E. Schroeder opisuje te zjawiska wraz ich następstwami i ograniczeniami, które powodują. Pozycja ta jest szczególnie przydatna dla osób, które pragną uzyskać więcej informacji na temat nietolerancji mleka i laktozy.

Autorka, która z górą od 30 lat sama cierpi na nietolerancję laktozy, walczy w niej z obiegową, lecz nieprawdziwą opinią, jakoby spożywanie produktów mlecznych było niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. W jasny i przystępny sposób wyjaśnia czym jest nietolerancja mleka i laktozy, opisuje typowe symptomy tego schorzenia oraz podpowiada, w jaki sposób zachować zbalansowaną dietę bez spożywania nabiału. Mleko krowie pod każdą inną nazwą również potrafi wywołać niepożądane reakcje. Właśnie dlatego autorka uczy czytelników, jak czytać informacje zawarte na produktach, a dotyczące ich składu.

Książka zawiera ponad 400 przepisów na różnorodne potrawy przygotowywane bez udziału mleka i jego pochodnych. Znajdziemy w niej nie tylko znakomite propozycje przygotowania mięs i dań głównych, ale również warzyw, sałatek, zup, kanapek, sosów, pieczywa i deserów, a nawet napojów. Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i możliwe do wykonania nawet przez osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.

Istotną część poradnika stanowi rozdział dotyczący produktów bogatych w wapń oraz tych
z wysoką zawartością laktozy. Całość zamyka długa lista adresów stron internetowych, na których czytelnik znajdzie wiele informacji, porad i wskazówek dotyczących tematów poruszanych w tej książce.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16098

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 654

60 min
1
30 min
12
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 4990

15 min
15
Dania główne Łosoś pieczony

Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...

Odsłon: 554

30 min
2
Przekąski Schab z ananasem w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała prz...

Odsłon: 26436

60 min
36