Ciasta na Wielkanoc

Francuzki nie tyją. Książka kucharska Mireille Guiliano

W książce "Francuzki nie tyją. Sekret jedzenia dla przyjemności" Mireille Guiliano przeplata rozsądne porady żywieniowe i cenne wskazówki na temat tego, jak czerpać radość z życia i utrzymać smukłą sylwetkę bez przestrzegania rygorystycznych planów dietetycznych.

W owładniętej obsesją dietetycznego jedzenia Ameryce książka ta wywołała prawdziwą rewolucję. Choć Francuzki nie przestrzegają żadnych wymyślnych diet, napychając się potrawami zawierającymi węglowodany w najróżniejszych postaciach i nie stroniąc od dużych ilości wina, są znacznie szczuplejsze i zdrowsze niż Amerykanki. W swojej książce Guiliano nie proponuje żadnych systematycznych planów, ani list produktów, których wolno lub nie wolno spożywać. Zamiast tego oferuje proste recepty sprowadzające się do jedzenia produktów sezonowych, aktywności fizycznej i odrzuceniu myślenia, że konsumpcja potraw dla przyjemności musi wiązać się z poczuciem winy. Jej metody są nie tylko skuteczniejsze, ale łatwiejsze do stosowania; co więcej - nie wymagają specjalnych wyrzeczeń.

Książka kucharska. Francuzki nie tyją


Teraz autorka przygotowała dla czytelników książkę kucharską - zbiór receptur na proste i smaczne potrawy przygotowywane ze świeżych, sezonowych składników. Dla Mireille Guiliano zdrowe jedzenie jest tak samo ważne jak płynąca z niego przyjemność, dlatego oprócz przepisów na dania idealne na śniadanie, obiad i kolację, nie zapomina o przepisach na pyszne desery z czekoladą (wszak czekolada to niezbędny składnik diety każdej Francuzki) i radzi, jak dobrać do posiłku odpowiednie wino. Zdradza też mnóstwo rodzinnych sekretów m. in. przepis swojej ukochanej ciotki Berthe na przepyszne śniadanie, które bez wysiłku odejmie każdej kobiecie nadmiar kilogramów i sprawi, że jej talia będzie szczupła jak u osy.
Książka kucharska Francuzki nie tyją jest praktycznym przewodnikiem lifestylowym, radzącym jak wyglądać wspaniale, jeść smacznie i czerpać z życia garściami unikając codziennego stresu. Całość ubarwiają wspomnienia i anegdoty z czasów jej dzieciństwa we Francji, lat spędzonych w Paryżu, Prowansji i Nowym Jorku, jej częstych podróży i posiłków, które zjadła.

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 475

15 min
12
Dodatki Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...

Odsłon: 174

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1