Dania jednogarnkowe

Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją!

Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz się, jak zrobić panir czy mozzarellę, rozkoszuj się smakiem ricotty czy szampana z serwatki.

Zrób sobie ser i zobacz, jakie to łatwe!

W książce znajdziecie między innymi słowniczek serowara, spis niezbędnego sprzętu do wyrobu serów a także informacje na temat rodzajów mleka, z jakiego robi się sery (i dlaczego ważne jest to, co jedzą krowy!). Autorka poprowadzi Was przez zawiłości procesów chemicznych i biologicznych, które zachodzą podczas wytwarzania sera - wytłumaczy w sposób niezwykle przystępny co się dzieje podczas powstawania skrzepu i etapu dojrzewania sera. Następnie pokaże jak zacząć robić sery - jak tworzy się skrzep, jak go osuszać i dlaczego nie można pominąć żadnego z etapów. Kiedy podstawy serowarstwa będziecie mieć już (przynajmniej w teorii) opanowane - czas na działanie! Autorka podaje przepisy na sery - zarówno dobrze nam znane, polskie - jak i najsławniejsze europejskie. Czy nie wspaniale byłoby zrobić domowy ser typu parmezan? Albo swoją własną mozzarellę czy oscypek? Z tą książką naprawdę nabierzecie apetytu na domowe sery!

W tej książce chciałabym pokazać cały proces krok po kroku, by każdy nauczył się „rozumieć ser". Mam nadzieję, że po lekturze sery nie będą mieć przed Wami tajemnic.

Joanna Włodarska - dziennikarka kulinarna i reporterka, szefowa kuchni. Założycielka Akademii Siedliska pod Lipami - pierwszej i największej szkoły serowarskiej w Polsce. Prowadzi szkolenia i warsztaty serowarskie, których uczestnicy zgłębiają tajemnice warzenia sera.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1412

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 331

>60 min
9
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4