Osobisty doradca smaku w każdej kuchni

2 kwietnia Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef powrócił z nową książką!

„Doradca smaku" to zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

Pierwsza książka Michela Morana „Moje smaki" opublikowana w 2013 roku cieszyła się ogromnym zainteresowaniem tych, którzy lubią gotować i poszukują nowych rozkoszy podniebienia. W nowej znajdą jeszcze więcej inspiracji. Michel Moran pokazuje, jak ogromne są możliwości zastosowania w kuchni ziół i przypraw. Wyjaśnia, że w każdej „kulinarnej apteczce" zawsze powinny znajdować się starannie dobrane dodatki. Zaprezentowane w książce dania są proste i łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba do nich skomplikowanych i drogich składników. To wszystko sprawia, że „Doradca smaku" nie jest jedynie gustownym elementem wystroju kuchni, ale praktycznym i użytecznym przewodnikiem dla każdego.

Książka powstała na podstawie telewizyjnego show TVN „Doradca smaku". Tematem kulinarnych spotkań były głównie tradycyjne potrawy kuchni europejskiej. Michel Moran udowadnia, że są one proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się w kuchni polskiej. Kucharz obala kulinarne mity i pokazuje proste porady zmieniające znane z pozoru dania w wyśmienite kompozycje. To wszystko znalazło się w książce, która może być inspiracją i zachętą do własnych kulinarnych odkryć. Nawet początkujący amatorzy gotowania będą mogli stworzyć proponowane dania, ponieważ przygotowanie każdej z potraw zostało utrwalone krok po kroku na fotografiach. Książka jest wyróżniającą się pozycją pośród kulinarnych poradników, ze względu na szczegółowość opisów i praktyczny charakter może być osobistym kursem sztuki kuchennej. Ravioli, kurczak ze śliwkami czy wykwintna pieczeń - żaden przepis nie ma tajemnic, kiedy można liczyć na wsparcie doradcy smaku.

Michel Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji „Le Jardin". Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku zasiada w jury polskiej edycji programu MasterChef.

 

Autor: Michel Moran
Tytuł: „Doradca smaku"
Wydawnictwo: MUZA S.A
Stron: 176
ISBN: 9788377586723
Cena detaliczna: 34,99

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 85

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25